Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

RF-ordföranden Björn Eriksson tror på ideologiska debatter på Riksidrottsmötet. Arkivbild.

Idrotter kan sparkas ut: "Vi kan inte växa"

Det lär bli heta debatter vid Riksidrottsmötet i helgen kring vilka idrotter som ska vara med i RF. För första gången riskerar förbund att sparkas ut, för nu ska det bli mer idrott för pengarna.

Riksidrottsförbundet har 3 miljoner medlemmar i 22 000 föreningar i 71 specialförbund. Och det är just frågan om antal specialförbund som sannolikt blir det hetaste debattämnet under stämman i Jönköping.

- Vi kan inte fortsätta att växa med specialförbund. Det handlar inte särskilt mycket om sporterna utan om att hålla tillbaka administrationskostnaderna, säger Eriksson.

RF föreslår att de nuvarande reglerna om att ett specialförbund måste ha 25 föreningar och minst 1 500 medlemmar behålls. Däremot ska förbunden få fullt ekonomiskt stöd först om de har minst 50 föreningar och 3 000 medlemmar. Förbund som inte uppnår kriterierna måste lämna RF men kan då gå med i ett idrottsnätverk där RF exempelvis kan ge dem medlingshjälp för att gå in i något annat förbund.

- Jag förutser en ideologisk debatt kring det här med vilka som ska komma in genom pärleporten och om frågan om vi inte måste utesluta förbund. För det måste vara schysst mot dem som vill in genom pärleporten, säger Eriksson.

Friskis & Svettis kan få eget

Riksidrottsmötet ska också ta ställning till förslaget om definitionen av idrott. Enligt förslaget är idrott en organiserad fysisk aktivitet med möjlighet till tävling. Den fysiska prestationen ska ha mer än en försumbar betydelse och idrotten ska ha definierade tävlingsregler som bestäms och ägs av idrottens organisation. Och så ska hälsa, trivsel och välbefinnande vara normgivande.

Utifrån förbundsstyrelsens förslag på strategiska förändringar föreslår man bara att en av tolv ansökningar om medlemskap ska tillstyrkas. Och det är att Friskis & Svettis, som idag ingår i friidrottsförbundet, ska få bilda ett eget förbund.

- De har en halv miljon människor som på ett utmärkt sätt står upp för våra ideal, säger Eriksson.

Äger inte reglerna

Däremot lär inte e-sport komma in i RF av flera olika anledningar.

- Det avgörande skälet är att de inte äger sina tävlingsregler, det är bolag som gör det. Sedan är e-sport redan med på olika sätt i andra förbund som i fotbollen som har sitt Fifa-spel. Även flygsporten och båtsporten har e-sport, säger Eriksson.

Specialidrottsförbund som riskerar att åka ut är kälksportförbundet och landhockeyförbundet.

- Om de går med i idrottsnätverket kan vi hjälpa dem. Och jag tror säkert att de kan hitta sin administrativa hemvist i något annat förbund.