Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

HK Varberg-Aranäs Bild: Annika Karlbom
HK Varberg-Aranäs Bild: Annika Karlbom

Simon Carlsson: Ibland är det väldigt skönt att ha fel

Inför Handbollsligan trodde jag knappt att HK Varberg skulle ta sex poäng på hela säsongen. Nu har man gjort det på tre matcher. Ibland är det väldigt skönt att ha fel.

Det var inte lätt att tro på HK Varberg inför lagets andra säsong i Handbollsligan. Trotjänarna slutade, spelmotorn lämnade och tipsen placerade laget på jumboplatsen. Tur då att det här gänget verkar ge blanka fan i allt det där.

Förra året var jag under långa stunder tveksam till sammanhållningen i gruppen som då utgjorde HK Varberg. Hakorna hängde i marken, kritik besvarades med bortviftande händer och spelare jublade inte ens vid mål.

Nu är det raka motsatsen.

Jag minns att jag i ösregnet funderade på om HK Varberg skulle lämna jumboplatsen någon gång den här säsongen

Det här hopkoket av ester, letter, israeler och nordbor kämpar för varann, kämpar för klubbmärket och kämpar för att motbevisa alla som tvivlat. Med andra ord, de kämpar bland annat för att motbevisa mig.

Det är inte många veckor sedan jag satt i bilen hem från en förlustmatch mot Önnered. Jag minns att jag i ösregnet funderade på om HK Varberg skulle lämna jumboplatsen någon gång den här säsongen. Om laget överhuvudtaget skulle vinna, eller i alla fall mer än någon enstaka match.

Redan nu har vi svaret. Jag hade fel. Väldigt fel. Och jag är glad att jag hade fel.

När klubbikonerna Daniel Lindgren och Tobias Bengtsson valde att lägga av i våras försvann inte bara ovärderlig kvalitet för klubben, det försvann också en stor del av en identitet. Den identiteten som gjort HK Varberg populärt i staden, ett lag som grundades på egna produkter som alla kände igen.

När sådana spelare lämnar och ersätts med importer är det lätt att själen går förlorad. Att laget blir något annat än det som Varbergarna lärt sig tycka om. Och risken minskar inte i dessa tider när inte ens de som vill kan besöka matcherna.

Några i publiken ropade på SM-guld vid slutsignalen

Men jag känner mig trygg i att Varbergarna inte släpper taget om de gröna. De 50 åskådare som tillåts bidrar till att det faktiskt blir lite stämning även i Arena Varberg, spelarna lyfts av det och bjuder tillbaka med känslostormande målfiranden.

Några i publiken ropade på SM-guld vid slutsignalen. ”Nu får vi nog lugna oss lite” var Hasse Karlssons svar. Och även om det nog inte ens är realistiskt att hoppas på en slutspelsplats så ska HK Varberg ha något att spela för hela vägen in på mållinjen den här säsongen. Och det är i alla fall bättre än vad jag hade trott.

Läs mer: Två röda kort och tränarbråk i grinigt derby