Armand Duplantis och Melker Svärd Jacobsson inför stavhoppsfinalen i inomhus-VM.
Armand Duplantis och Melker Svärd Jacobsson inför stavhoppsfinalen i inomhus-VM.

Hoppar VM-final efter depressionen

18-åriga stavhoppsstjärnan Armand Duplantis hoppas på medalj i inomhus-VM. För finalkollegan Melker Svärd Jacobsson är läget annorlunda. 24-åringen är mest glad över att vara tillbaka efter sin depression.

ANNONS
|

Melker Svärd Jacobsson hade ett rätt lovande 2016, ända tills allt vände i juli. Efter att ha klarat kvalet i EM i Amsterdam kunde Svärd Jacobsson inte hoppa finalen på grund av en hälskada.

Den redan OS-klare skåningen åkte ändå till Rio, men då kom nästa smäll. Skadan stoppade honom från att tävla även där – och motgångarna för den även tidigare skadedrabbade Svärd Jacobsson utlöste en depression.

"Nästan tillbaka"

Först nu är han tillbaka på den stora friidrottsscenen.

- Jag är väl nästan tillbaka nu, men det har tagit nästan två år för att komma hit, säger han till TT.

ANNONS

- När det var som sämst tänkte jag inte alls på stavhoppet, verkligen inte. Då var jag såpass långt borta, att bara kunna leva ett normalt liv var en tillräcklig utmaning.

Successivt har Melker Svärd Jacobsson, som pluggar till läkare i Göteborg vid sidan av stavhoppssatsningen, hittat glädjen i idrotten och livet.

- Jag har kämpat med att inte ta det så hårt om det går dåligt. Men det är mycket svårare än man tror, i alla fall för mig. När det går bra är man superglad och supernöjd, men när det går mindre bra är allt åt helvete. Det gäller att hantera det, säger han.

- Det ska bli kul att hoppa och jag vill göra en lika stabil tävling som tidigare den här säsongen. Men det är jäkligt jämnt i toppen och många som hoppar bra, säger svensken, vars nysatta personbästa på 5,78 rankar honom 13:e av de 15 finalisterna i år.

ANNONS

Duplantis vill ha medalj

I söndagens final är det i stället Armand Duplantis som är det stora blågula hoppet. Till skillnad från Svärd Jacobsson har det svenskamerikanska underbarnet från Louisiana inte haft många motgångar i sin korta karriär.

Nu hoppas 18-åringen kunna knipa en medalj i Birmingham. Efter seniormästerskapsdebuten i VM i London i somras, då Duplantis slutade nia, är lärdomen att det gäller att planera säsongen bättre för att komma till mästerskapen i form.

Färska juniorvärldsrekordet – Duplantis hoppade 5,88 i Frankrike förra helgen – tyder på att planen har gått i lås.

- Perfekt tajming, säger han.

- Jag var lite sliten när jag kom till London och inte så bra form, säsongen blev lite för lång för mig. Nu är schemat lagt för att jag ska "peaka" vid de stora mästerskapen och jag tror att det kommer bli bra i morgon.

ANNONS

Konkurrensen är dock tuff. Vid galan senast räckte Duplantis finfina 5,88 bara till en femteplats.

- Jag tror att det var en tävling som bara hände en gång och jag tror inte att lika många hoppar så högt nu, säger han.

Birmingham, TT:s utsände

Fakta: Svenska stavherrarna i VM

Armand Duplantis

Född: 10 november 1999.

Bor: Lafayette, Louisiana.

Klubb: Upsala IF.

Tränare: Greg och Helena Duplantis.

Personbästa: 5,90 utomhus/5,88 inomhus.

Tidigare seniormästerskap: Nia i VM 2017.

Melker Svärd Jacobsson

Född: 8 januari 1994.

Bor: Göteborg.

Klubb: Örgryte IS.

Tränare: Gustaf Hultgren.

Personbästa: 5,70 utomhus/5,78 inomhus.

Tidigare seniormästerskap: Nådde sin hittills enda final i EM 2016, men kunde inte hoppa på grund av skada.

ANNONS