Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peder Fredricson groomen Malin Henlöv Bild: JOEL MARKLUND
Peder Fredricson groomen Malin Henlöv Bild: JOEL MARKLUND

Hon lämnar Peder Fredricson för Evelina Tovek

Malin Henlöv lämnar Sveriges bästa ryttare Peder Fredricson för att istället hjälpa halländska stjärnan Evelina Tovek.

Bakom varje stora ryttare finns en stab av personal som ska se till att stjärnan bara behöver koncentrera sig på att hoppa högt.

En sådan är Malin Henlöv som varit Peder Fredricsons tävlingsgroom i tio år där hon bland annat var med när All In tog OS-silver i Rio de Janerio. Men nu har Malin tröttnat och då lyfte hon telefonen.

Ringde upp Evelina Tovek

– Jag hade fått reda på att Evelina sökte en hemmagroom så jag ringde upp. Såklart var det lite nervöst att ringa. Men jag visste att jag hade erfarenhet. Vi talade om vad jobbet innebar och jag var intresserad. Evelina skulle sedan höra med sina föräldrar och dagen efter ringde hon och erbjöd mig jobbet, berättar Malin.

Malin hade, efter tio år på vägarna med Peder Fredricson, tröttnat och ville stanna på en plats.

– Det är jobbigt att varje vecka sätta sig i lastbilen och åka till en ny tävling. Under det här uppehållet har jag uppskattat att vara hemma och jag ville ha ett hemmajobb.

Nu blir det en flytt till Tyskland.

– Jag har varit på gården i Tyskland under en vecka när vi hade våra hästar uppstallade där och det verkade vara ett fint ställe. Det var lugnt och skönt. Jag känner några som jobbar där också och de var de som tipsade mig om jobbet. Det ska bli skönt att komma till en mindre verksamhet.

Vad gör en hemmagroom?

– Jag tar hand om det mesta hemma, rider hästarna en del, har koll på hur de mår, bokar tider för vaccin och hovslagare. Efter så många år så lär man sig hur hästar fungerar.

Nya hästar

Men nu kommer det helt nya hästar!

– Jag vet egentligen inte mycket alls om dem mer än att det är fina och bra hästar. Det ska bli spännande. Även Peder Fredricson har haft många nya hästar och alla är olika så det är en utmaning. Men ofta ser man ganska snabbt vilken typ det är, om de när lugna eller nervösa. Jag kommer inte att hoppa med dem utan mer rida på en motionsnivå.

Hur viktig är groomen?

– Ganska viktig vill jag säga. Någon måste känna in hästarna och vi ser dem mest och kan se saker innan de blir ett problem. Evelina kanske är mer delaktig än Peder som är ute och reser med så många hästar.

Så nu han Malin Henlöv sagt hejdå till All In och Christian K för att ta sig an Dalila de la Pomme, Winnetou de La Hamente Z och Cortina.

Lär mer om Falkenbergs FF här