Hon hade del i Rissveds OS-guld

Känslan att vinna Bockstensturen är skön. Att veta att man har del i ett OS-guld lika skön.

ANNONS
|

Bockstensturen: dam

Återigen vann Åsa Erlandsson, Varbergs MTB. Och det är en tjej som var högst delaktigt i Jenny Rissveds OS-guld.

– Hon har tackat mig, säger Åsa.

Förra året vann Jenny Rissveds OS-guld. Men det var nära att hon inte ens kommit till OS. Trots sina tunga meriter. Sverige behövde nämligen nationspoäng i rankingen för att få med en cyklist.

Där kommer Åsa Erlandsson in.

– Jag blev kontaktad av Anders Ljungberg, förbundskaptenen, hösten innan eftersom jag hade kört bra i UCI-lopp tidigare och hade rankingpoäng. Och på våren 2016 fick jag stöd från Sveriges Olympiska Kommitté för att köra lopp och samla poäng.

ANNONS

Det blev en hel del utflykter.

– Jag var i Serbien, Turkiet, Portugal, Cypern bland annat. Vi planerade in lopp som gav mycket poäng. Det var ingen mening att åka till länder som Schweiz.

Och poängen räckte till att skriva historia.

– Jag visste att jag inte skulle komma till OS och det här var ett sätt att hjälpa till. Jag såg loppet och grät när Jenny gick i mål. Jag har fått tack från henne och det känns fantastiskt att ha kunna göra något för att det skulle bli så här.

Men tävlingarna tog ut sin rätt och Erlandsson fick ta en paus.

– Jag var sliten när allt var klart. Såg att mina resultat gick ner.

Men 2017 sitter hon säkert i sadeln och tog nu sin första seger för säsongen i Långsloppscupen.

Men det satt hårt åt.

– Jag fick en liten lucka på slutet och tänkte; nu kör jag.

Och den körningen räckte mot Nellie Larsson.

– Vi hade sällskap i början sedan fick jag en lucka efter 30 kilometer men ungefär vid halva banan, vid andra spurtpriset, kände jag mig trött och hon kom i kapp igen: Det sved i benen på mig. Jag var trött men tänkte att nu får jag inte släppa. Och på slutet hittade jag extra krafter.

ANNONS

Med någon kilometer kvar hade hon 14 sekunder på Nellie Larsson och loppet var avgjort.

– Men det är svårt att titta bakåt. Det var inte förrän sista bron strax före upploppet som jag kunde titta och se att ingen var bakom mig.

Åsa Erlandsson hade inte riktigt koll på hur många vinster hon nu har i Bockstensturen. Men tre eller fyra kom hon fram till.

– Det är ett tufft lopp i och med längden. Men som tur är är första delen ganska enkel och går fort. I dag var det också mycket bra väder. Jag trivs när det är lite varmare i luften.

Det gjorde också de flesta av de drygt 1500 cyklisterna i loppet.

ANNONS