Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Hofgårds golfklubb närmar sig medlemsstopp

Hofgårds golfklubb hade ifjol nästan 780 medlemmar men nu vill man sätta stopp om man skulle nå upp i 850. När övriga golfsverige växer och växer vill Rolfstorp-klubben inte att banan ska bli överfull.
– Vi har de senaste säsongerna haft många gästspelare som kom till oss när de inte fick tid hos sina egna klubbar, säger klubbens ordförande Susanne Jacobsson.

De senaste två säsongerna har antalet golfspelare ökat drastiskt i Sverige och banorna har gått varma. Istället för att fortsätta att ta in fler och fler medlemmar så tar Hofgårds Golfklubb i Rolfstorp en annorlunda väg. Klubben hade nästan 780 medlemmar i fjol men har nu bestämt sig för att om man kommer upp i 850 så blir det lapp på luckan.

– Banan måste vara tillgänglig. Man ska inte behöva boka en runda en vecka i förväg eller ännu värre, behöva stå i kö när man väl är ute på en runda, säger P-G Petersson som äger golfbanan.

Mellan säsongen 2019 och 2020 ökade Hofgårds golfklubb med 200 medlemmar när pandemin gjorde sporten till en av få aktiviteter folk kunde ägna sig åt.

– Vi har kvar många av de nya i klubben men inte alla av de 200 nya. En del lämnade rätt snabbt för att de kanske kände att golf inte var för dem, säger P-G Petersson.

I Sverige låg snittet år 2021 på 1 237 medlemmar per golfklubb, enligt Svensk golf. Vilket av naturliga skäl gjort det trångt ute på banorna i landet. Dock har vissa klubbar mer än en 18-hålsbana. Hofgård sätter alltså sin gräns under det nationella snittet.

P-G Petersson menar att 25 000 rundor om året är ett bra mått om man ska ha både bra spelflyt och inte slita för mycket på banan.

– Om man räknar in de cirka 6 000-7 000 gästrundor vi har på ett år så ska vi då inte ha mer än 850 medlemmar för att nå upp i 25 000 rundor om året. Jag tror inte vi når upp dit i år men det är bra att ha planerat för det redan nu om det händer om ett eller två år.

Som jämförelse har Harabäckens golfklubb, bara ett par kilometer bort, drygt 900 medlemmar och Varbergs golfklubb har cirka 2300 medlemmar fördelat på två stycken 18-hålsbanor.

Vill locka med ekologiskt skött bana

Susanne Jacobsson är ordförande i Hofgårds golfklubb och säger att de är helt eniga om att stanna vid 850 om man skulle nå så många medlemmar.

Susanne Jacobsson, golfklubbens ordförande, säger att eftersom banan ligger längst ifrån stan så är lättillgängliga tider en av de saker man får locka gäster och medlemmar med. Bild: Hofgårds golfklubb
Susanne Jacobsson, golfklubbens ordförande, säger att eftersom banan ligger längst ifrån stan så är lättillgängliga tider en av de saker man får locka gäster och medlemmar med. Bild: Hofgårds golfklubb

– Vi har de senaste säsongerna haft många greenfee-gäster som kommit till oss när de inte hittat speltider hos sina egna klubbar. Så vill inte vi att våra medlemmar ska ha det.

Något som profilerat banan många år är just den ekologiska banskötseln som man hållit sig till i över 25 år.

– P-G har skött banan fint i många år nu och har gjort att vi kan ha en längre säsong då banan är i bra skick längre tid om året. Det är det som vi får locka med tillsammans med ett mer förmånligt pris på medlemskap och en lättillgänglig, fin bana. Vi ligger ju lite längre utanför stan och har till exempel inte någon restaurang, säger Susanne Jacobsson.

– Sverige har inte alls samma restriktioner som resten av Europa när det gäller att hålla banskötseln giftfri. Om man fortsätter använda bekämpningsmedel så blir det rester kvar i jorden och gräset och växterna försämras och blir inte lika stresståliga. Jag tror alla klubbar i Sverige kommer få gå över till vårt sätt inom en snar framtid, säger P-G Petersson.

Lär mer om Falkenbergs FF här