Calle Deliaune Aronius hade som de flesta en jobbig lördag och fick tidigt byta efter en svag start.
Calle Deliaune Aronius hade som de flesta en jobbig lördag och fick tidigt byta efter en svag start. Bild: AVDO BILKANOVIC

HK Varberg aldrig nära nytt kontrakt trots allt i egna händer

Efter två säsonger är sejouren i Handbollsligan över. Trots att HK Varberg gjorde klubbens bästa säsong någonsin räckte det inte till. Men det var inte den här eftermiddagen som klubben åkte ur.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Drömläget som förvandlades till en mardröm.

HK Varberg hade tre gånger under slutspurten av serien en match mot laget som för tillfället låg sist i tabellen. Samtliga gånger föll man, i två av matcherna dessutom med utklassningssiffror.

Trots detta hade laget allt i egna händer inför den sista matchen mot Ystad. Men det syntes tidigt att det här inte var HKV:s dag. Ystad stack tidigt iväg till en fyramålsledning och sedan var det ärligt talat aldrig spännande.

Ystad kom till Varberg med i princip ingenting att spela för, i alla fall var det vad alla trodde. Men i takt med att deras ledning växte och Malmös underläge i Kristianstad växte så fanns chansen till en andraplats och då var skåningarna verkligen inte intresserade av att dra ner på tempot.

ANNONS

I sin nya hall var Aranäs hela tiden steget före. RIK ledde med 3-2 men sedan aldrig mer. Ropet på hjälp förblev obesvarat

Istället fick HK Varberg förlita sig på hjälp från Redbergslid i streckmatchen mot Aranäs. Men i sin nya hall var Aranäs hela tiden steget före. RIK ledde med 3-2 men sedan aldrig mer. Ropet på hjälp förblev obesvarat. Lagen hade givetvis koll på ställningen i Arena Varberg, vi ska absolut inte kalla det för läggmatch men det fanns givetvis en medvetenhet om hur allt stod till.

Men vi kan egentligen lämna den här eftermiddagen därhän. Det fanns betydligt bättre chanser att säkra det här kontraktet den senaste månaden än idag. HK Varberg hatr under hela säsongen kämpat med att hitta ett botemedel mot dåliga inledningar och stora underlägen, men inte lyckats.

I jämna matcher har laget varit starkt, men problemet har varit alla matcher som varit över knappt innan de börjat. När det i slutändan blir såpass små marginaler i tabellen som det blev är det lätt att titta på enskilda matcher. Men HKV har också vunnit sin beskärda del av tajta matcher.

Det är svårt att dra paralleller till tidigare säsonger då det tidigare aldrig varit varken 15 lag eller 28 matcher i Handbollsligan. Eller för den delen två lag som åker ur direkt. Men under de senaste åren har 17 poäng på 32 matcher räckt för att undvika de två sista platserna vid alla tillfällen utom ett, när AIK kom näst sist 2019.

ANNONS

Man tittade åt andra håll än ingen annan och värvade från Finland och Baltikum. Det är svårt att säga att de gjorde fel

Nu får HK Varberg starta om i Allsvenskan igen och frågan är vilket HK Varberg som gör det. Vilka spelare med kontrakt vill följa med ner och vilka spelare har klubben råd att behålla?

Klubben valde sin väg när trotjänarna Daniel Lindgren och Tobias Bengtsson lade av efter förra säsongen. Man tittade åt andra håll än ingen annan och värvade från Finland och Baltikum. Det är svårt att säga att de gjorde fel. Spelarna som värvades in har varit bärande i de poäng som spelats in. Men på andra sidan myntet finns vetskapen om att fallet blir tyngre. De egna produkterna har fått sparsamt med speltid, men nästa år kanske de måste dra ett tungt lass.

Framtiden får utvisa vad degraderingen betyder för HK Varberg. Även om det inte är lätt att se det just nu för någon, så har klubben gjort sin bästa säsong någonsin. Det måste ge en grund att bygga vidare på.

ANNONS