Frida Hansdotter tog en ny pallplats i världscupen.
Frida Hansdotter tog en ny pallplats i världscupen.

Historisk tredjeplats blev perfekt julklapp

Missar och besvikelse efter första åket. Då satsade Frida Hansdotter allt i andra – och landade på pallen.

ANNONS
|

Varför var då just denna pallplats för Frida Hansdotter på världscupsslalomen i Courchevel historisk?

För det första för att den innebar att Frida Hansdotter passerade Anja Pärson i antal pallplatser, efter att ha tangerat hennes antal senast i Killington, USA.

- Anja är en riktig legend. Jag sade efter förra tävlingen att det är superroligt att ha lika många pallplatser i slalom som henne. Men hon har ju mer segrar. Så hon får väl vinna över mig i segrar och jag får vinna i antalet pallplatser, säger Frida Hansdotter.

ANNONS

För det andra, var pallplatsen historisk då hon slog sitt eget rekord från Killington i att bli äldst på pallen någonsin i ett världscupsslalomlopp.

- Ja, det var väl kul. Att få visa att även fast man är en av de äldre kan man leverera, säger 33-åringen.

TT: Varför tror du att just du har lyckats med detta?

- Jag älskar ju min sport, jag brinner för det här. Sedan har man haft turen att vara hel, men det är ju jobbet bakom också. Jag lägger ner allt mitt krut för att verkligen hålla hela säsongen.

Bättre bana i andra

Allt sitt krut lade hon också på sitt andraåk i Courchevel, som var det snabbaste av alla.

Efter en rad missar i det första åket så hade Frida Hansdotter ett ganska stort avstånd, 74 hundradelar, upp till ledande Mikaela Shiffrin, USA. Detta dessutom i en spårig och svåråkt backe som inte var i OS-guldmedaljörens smak.

ANNONS

- Jag var lite besviken efter första åket där jag gjort lite misstag som jag inte brukar göra så då var det skönt att ta revansch. Det var bara att ge järnet, säger Hansdotter

TT: Var backen fortfarande lika spårig i andra?

- Första åket var lite mjukare. Nu var det spår men lite hårt så jag kunde åka min åkning. Sedan var banan lite mer svängig så jag kunde dra på lite mer.

Hon drog på så pass att ledningen nästan var sekundlång vid målgång.

När Wendy Holdener, Schweiz, inte lyckades klara Hansdotters tid och Bernadette Schild, Österrike, gränslade så stod det klart att en pallplats var säkrad för Hansdotter.

Någon seger skulle det dock inte bli då både en segrande Shiffrin och en andraplacerad Petra Vlhova, Slovakien, klarade att hålla sitt försprång till Hansdotter.

ANNONS

"Helt fantastiskt"

Hela sex av sju startande svenskor tog sig till vidare till det andra åket.

Väl där prickade Anna Swenn Larsson rätt efter ett svagare förstaåk, när hon klättrade från en elfte till en sjunde plats.

Charlotta Säfvenberg klättrade hon med, från en 23:e plats hela vägen till en 13:e.

Det inspirerade Frida Hansdotter, som med deras och sin egen insats i färskt minne nu kan ta julledigt.

- Jag firar jul hemma i tre dagar sedan åker jag i väg igen. Men superkul att få till en bra tävling. En perfekt julklapp.

TT

ANNONS