Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ester Ledecka tog sin dubbel.

Historisk dubbel för Ester Ledecka

Ester Ledecka har skrivit olympisk historia. Tjeckiskan följde upp det överraskande alpina guldet i super-G, med att vinna sin "riktiga" gren – parallellstorslalom i snowboard.

Ester Ledecka är därmed den första kvinnan som tar guld i två olika sporter i ett och samma vinter-OS. Den tjeckiska 23-åringen är suverän ledare i världscupen i snowboardens parallellstorslalom och motsvarande förväntningarna.

- Det här är fantastiskt. Vilken härlig dag, utbrast hon efter segern.

Ester Ledecka överraskande alla när hon med högt startnummer trängde sig förbi ledande österrikiskan Anna Veith och vann "fel" gren, super-G-loppet i OS med en hundradels marginal.

Men fenomenet från Prag är först och främst snowboardåkare och visade sin klass i parallellstorslalomen. Redan i kvartsfinalen ställdes Ledecka till exempel mot regerande OS-mästaren Patrizia Kummer, Schweiz, som dock fick ge sig.

I finalen slog Ledecka Selina Jörg från Tyskland. Segern var odiskutabel och redan några portar från mål höjde Ledecka handen i en segergest.

Bara två idrottare, båda män, har tidigare tagit guld i två olika sporter i ett vinter-OS.

Nu är frågan vad hon kommer att satsa på framöver – snowboard eller alpint?

- Jag vet inte. Så länge det känns roligt med båda sporterna kommer jag förmodligen att fortsätta med båda, så får vi se vad som händer, säger Ledecka.

Nevin Galmarini, Schweiz, vann herrarnas parallellstorslalom. Galmarini, som tog silvret i Sotji för fyra år sedan, slog sydkoreanen Lee Sang-ho i finalen.