Linköping, med Jonas Junland i spetsen, fick på lördagen äntligen fira en seger igen. Arkivbild. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Hett efterlängtad seger för krislaget

Linköpings seger mot Oskarshamn på lördagen måste ha varit säsongens skönaste. Efter tio raka förluster innebar 4–2 tre viktiga poäng för SHL-jumbon. Det var precis det här vi behövde, säger Linköpings Patrik Lundh till C More.

Linköping kom till matchen inte bara med tio förluster på raken, utan också med lika många nollpoängare.

Det syntes också direkt att det var hemmalaget som var i trängst behov av en seger. Linköpings förstaperiod var lagets bästa på länge och när den var över stod det klara 3–0 på resultattavlan efter mål av Henrik Törnqvist, Jarno Kärki och Jonas Junland.

En trevlig första period för inte minst Mattias Bäckman, som varit långtidsskadad och gjorde sin första match sedan september 2019.

Det är jättekul, det här har man längtat efter länge. Och vi gör en bra period. Vi får långa anfall, vi spelar brett med backarna och skapar ytor i mitten och har långa anfall, sade Bäckman till C More efter den första perioden.

Nervös avslutning

Oskarshamn reducerade i numerärt överläge genom Nolan Zajac i den andra perioden och gästerna kom ytterligare ett steg närmare när Lance Bouma satte 2–3 i numerärt underläge 50 sekunder in i tredje.

Men den här matchen skulle Linköping bara vinna. Tredjeperioden var jämn, och Oskarshamn saknade inte kvitteringschanser, men Linköping stod emot och Patrik Lundh kunde sedan lägga in 4–2 i tom kasse efter att gästerna tagit ut målvakten.

Firade 500

Ett passande firande för Lundhs 500:e SHL-match och Linköpings första seger sedan den 15 december förra året. Också den gången var det Oskarshamn som besegrades.

Det var precis det här vi behövde, en riktig krigarseger. Vi spelar riktigt bra i två perioder. I sista blir det lite panik, men vi håller ändå ihop det på ett bra sätt. Man hade inte kunnat önska sig något bättre i dag, säger Patrik Lundh till C More.

Vi har suktat och längtat efter en seger.

LHC behåller jumboplatsen men knappar in på lagen närmast framför. Nu är man en poäng bakom Brynäs, som förlorade med 4–5 mot Skellefteå på lördagen, och två bakom HV71, som åkte på en 1–5-förlust hemma mot serieledande Rögle.

Växjö upp på tredje plats

Senare under kvällen kunde Växjö klättra upp på en tredjeplats i SHL efter att ha slagit Leksand med 2–1 på bortaplan.

Växjös Brendan Gaunce öppnade målskyttet efter knappt tre minuters spel, men strax innan första perioden var slut kunde Leksands Jonas Ahnelöv utjämna.

Andraperioden blev mållös och även i den tredje satt målen långt inne. Med en minut och 20 sekunder kvar prickade Växjös Richard Gynge in matchavgörande 2–1.

Leksand ligger fortsatt på sjätte plats i tabellen, med 52 inspelade poäng på 33 matcher.