'De stora klubbarna drar ifrån. För de har en helt annan ekonomi bakom sig', säger Rosengårds Caroline Seger om konkurrensen i Champions League. Arkivbild.
"De stora klubbarna drar ifrån. För de har en helt annan ekonomi bakom sig", säger Rosengårds Caroline Seger om konkurrensen i Champions League. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Herrarna får 98,8 procent av Uefa-pengarna

I herrfotbollen innebär Europaspel ett pengaregn. På damsidan duggar det mest hittills.
Nu hoppas bland andra Rosengård på de "nya" storklubbarnas hjälp.
– Ska vi någonstans ta nästa steg krävs det att de stora drakarna faktiskt sätter press på Uefa, säger landslagsstjärnan Caroline Seger.

ANNONS

När Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) skapade ett gruppspel i Champions League även på damsidan beskrevs det som att miljonerna började regna över klubbarna. Så är inte fallet – de dryga 5,7 miljoner kronor som Häcken och Rosengård får för att ha nått dit räcker inte långt.

– Det är klart att man hade hoppats att det kunde bli en ekonomisk injektion till föreningen när man ändå är topp 16 i Europa. Men så är det inte i dag, säger Rosengårds klubbchef Jenny Damgaard.

Hoppas gå jämnt upp

I en bra värld räknar Damgaard med en plus-minus-noll-affär.

– Det är mycket resor, övernattningar, stora trupper, säkerhetspådrag, ombyggnationer som behöver göras på arenan och liknande, säger hon.

ANNONS

Häckens klubbchef Marcus Jodin är mer optimistisk.

– Vi klarade av att gå med lite vinst i gruppspelet 2021, då blev det en–två miljoner över. Det utgår jag ifrån att vi kan nå även nu, säger Jodin.

Rosengård förlorade sin premiär förra veckan mot Eintracht Frankfurt. Häcken skrällvann borta mot Paris FC och inkasserar därmed runt 580 000 kronor i segerpremie.

– Man ska ha med sig att det inte är några enorma pengar för segrar i gruppen. Men totalt sett kan man våga räkna in 6–7 miljoner i intäkt på ett gruppspel. Och så stora omkostnader ser inte vi ska behövas, säger Marcus Jodin.

Knappt småsmulor

Men damklubbarnas startpengar och premier under turneringen är inte ens småsmulor i jämförelse med vad en förening får i herrarnas upplaga av Champions league.

Damernas pengapott är där på 275 miljoner, omräknat i kronor.

Herrarnas pott är på nästan 23 miljarder.

Det innebär att 98,8 procent av potten för Champions league går till herrarna. Över blir 1,2 procent av potten för damerna.

Gigantisk skillnad

Skillnaden är gigantisk även jämfört med Europa League, där Häckens herrar spelar denna höst.

– Enkelt uttryckt skulle jag säga att damerna kan nå upp till omkring tio procent av det som vi lyckas spela ihop med herrarna, säger Marcus Jodin.

ANNONS

– På herrsidan tror jag att vi kan räkna med ungefär 100 miljoner kronor i bruttointäkt, men det finns vissa delar som inte är klara.

Uefa har redan nu utlovat mer pengar på damsidan framöver. Rosengårds landslagsstjärna Caroline Seger hoppas dock också på draghjälp av de nya så kallade "dubbelklubbarna", det vill säga traditionella herrklubbar som nu även satsar hårt på damsidan.

Måste trycka på

På listan finns utöver de stora engelska lagen exempelvis Barcelona, ett av de andra lagen i Rosengårds grupp, och Häckens motståndare i veckan, Real Madrid.

– Det är klart att det blir bättre och att möjligheterna och förutsättningarna ökar, men de stora klubbarna drar ifrån. För de har en helt annan ekonomi bakom sig, säger Caroline Seger.

– Så det ligger i deras ansvar också att trycka på, så det inte blir vår uppgift – vi småklubbar som knappt hörs där ute.

Måste höjas

Malmö FF har stor erfarenhet av både Champions League och Europa League på herrsidan. Nu har även damlaget kommit en bra bit på sin resa i seriesystemet (spelar i elitettan nästa år) och MFF:s vd Niclas Carlnén anser att mer pengar måste tillföras damturneringen i framtiden för att det ska bli långsiktigt hållbart.

– De år föreningen spelar i Europa spelar varje enskild spelare så mycket mer. Så du måste ha en bredare trupp för att kunna hantera två tävlingar. Det betyder att ersättningen från Uefa måste vara så att du faktiskt kan bygga en sådan trupp, säger Carlnén, som innan han kom till MFF våren 2014 var klubbchef i just Rosengård.

ANNONS

Inte motiverat

Nuvarande pengafördelning och upplägg på turneringen gäller även nästa säsong, men förhandlingar om nästa cykel pågår. Marcus Jodin räknar med att intäkterna i damernas Champions League procentuellt sett kommer att öka drastiskt de närmaste åren.

– Jag skulle inte säga att skillnaderna som finns nu är marknadsmässiga, säger han.

– Damfotbollen i Europa sköljer verkligen fram varumärkesmässigt, så det är en naturlig effekt att det närmar sig herrfotbollen i och med att intresset växer så lavinartat.

'Man hade hoppats att det kunde bli en ekonomisk injektion till föreningen när man ändå är topp 16 i Europa. Men så är det inte i dag', säger Rosengårds klubbchef Jenny Damgaard om inkomsterna föreningen får via Champions League. Arkivbild.
"Man hade hoppats att det kunde bli en ekonomisk injektion till föreningen när man ändå är topp 16 i Europa. Men så är det inte i dag", säger Rosengårds klubbchef Jenny Damgaard om inkomsterna föreningen får via Champions League. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT
'Vi klarade av att gå med lite vinst i gruppspelet 2021, då blev det en–två miljoner över', säger Häckens klubbchef Marcus Jodin om fjolårets äventyr i Champions League. Arkivbild.
"Vi klarade av att gå med lite vinst i gruppspelet 2021, då blev det en–två miljoner över", säger Häckens klubbchef Marcus Jodin om fjolårets äventyr i Champions League. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Fakta: Miljonskillnaderna på herr- och damsidan

Så här mycket pengar kan en klubb tjäna på att nå Uefas herrturneringar Champions League (UCL), Europa League (EL), Europa Conference League (ECL) och damernas Champions League (WCL):

+ Plats i gruppspelet

UCL: 179,5 miljoner kronor. EL: 41,7 miljoner kronor. ECL: 33,7 miljoner kronor. WCL: 5,7 miljoner kronor (gäller lag som kvalat in – de fyra direktkvalificerade klubbarna får cirka 4,6 miljoner kronor).

+ Vunnen match i gruppspelet

UCL: 32,1 miljoner kronor. EL: 7,3 miljoner kronor. ECL: 5,7 miljoner kronor. WCL: 574 000 kronor.

+ Oavgjord match i gruppspelet

UCL: 10,7 miljoner kronor. EL: 2,4 miljoner kronor. ECL: 1,9 miljoner kronor. WCL: 195 000 kronor.

+ Bonus till gruppvinnare

UCL: Ingen bonus. EL: 12,6 miljoner kronor. ECL: 7,5 miljoner kronor. WCL: 229 500 kronor.

+ Bonus till grupptvåa

UCL: Ingen bonus. EL: 6,3 miljoner kronor. ECL: 3,7 miljoner kronor. WCL: Ingen bonus.

+ Plats i playoff till åttondelsfinal

UCL: Finns inte, men grupptrean hamnar i EL-playoff. EL: 5,7 miljoner kronor (tvåan i gruppen). ECL: 3,4 miljoner kronor (tvåan i gruppen – möter en EL-grupptrea). WCL: Finns inte.

+ Plats i slutspelet

UCL: 110,2 miljoner kronor (åttondelsfinalplats – ettan och tvåan). EL: 13,8 miljoner kronor (åttondelsfinal – gruppetta eller playoff-vinnare). ECL: 6,9 miljoner kronor (gruppetta eller playoff-vinnare). WCL: 1,8 miljoner kronor (kvartsfinalplats – ettan och tvåan).

+ Plats i kvartsfinal

UCL: 121,6 miljoner kronor. EL: 20,7 miljoner kronor. ECL: 11,5 miljoner kronor. WCL: Se ovan.

+ Plats i semifinal

UCL: 143,5 miljoner kronor. EL: 32,1 miljoner kronor. ECL: 22,9 miljoner kronor. WCL: 2,1 miljoner kronor.

+ Förlust i finalen

UCL: 177,9 miljoner kronor. EL: 52,8 miljoner kronor. ECL: 34,4 miljoner kronor. WCL: 2,3 miljoner kronor.

+ Finalseger

UCL: 229,5 miljoner kronor. EL: 98,7 miljoner kronor. ECL: 57,4 miljoner kronor. WCL: 4 miljoner kronor.

+ I herrturneringarna får klubbarna även pengar från dels marknadspotten (tv-rättigheter) och dels rankningspotten (ju bättre rankning de senaste tio åren, ju mer får man från potten).

+ Totalsumma, marknadspotten för UCL: 3,4 miljarder kronor. EL: 1,6 miljarder kronor. ECL: 269,7 miljoner kronor. Rankningspotten för UCL: 6,9 miljarder kronor. EL: 800,3 miljoner kronor. ECL 269,7 miljoner kronor.

Fotnot: Prispengarna omräknade enligt eurokursen den 17 november (1 euro = cirka 11,47 kronor).

Källor: Uefa.com, Uefas pressavdelning

Fakta: Champions League

Damernas Champions League består av fyra fyrlagsgrupper – de två främsta laget går vidare till kvartsfinal.

Kommande matcher för Rosengård och Häcken samt resultat i första omgången i respektive grupp:

Grupp A

22/11 Benfica–Rosengård, 13/12 Rosengård–Barcelona, 21/12 Barcelona–Rosengård, 25/1 Rosengård–Benfica, 31/1 Eintracht Frankfurt–Rosengård.

Resultat: Rosengård–Eintracht Frankfurt 1-2, Barcelona–Benfica 5–0.

Grupp D

23/11 Häcken–Real Madrid, 14/12 Chelsea–Häcken, 20/12 Häcken–Chelsea, 24/12 Häcken–Paris FC, 30/1 Real Madrid–Häcken.

Resultat: Paris FC–Häcken 1–2, Real Madrid–Chelsea 2–2.

ANNONS