Sara Hector efter att ha säkrat andraplatsen i lördagens världscupstorslalom i Åre.
Sara Hector efter att ha säkrat andraplatsen i lördagens världscupstorslalom i Åre. Bild: Pontus Lundahl/TT

Hector tvåa – tappade stor ledning i andra

Sara Hector gick mot seger framför hemmapubliken i Åre.
Men den svenska alpinstjärnan fick nöja sig med en andraplats i lördagens storslalom.
– Jag är superglad. Men det hade varit coolt att få ta en vinst på hemmaplan, säger Hector.

ANNONS

Hector är trots allt på väg mot sin bästa världscupsäsong i karriären. Andraplatsen i Åre var hennes femte för säsongen och gör att hon klättrar från sjätte till fjärde plats i den totala världscupen – förbi slovakiskan Petra Vlhova och italienskan Sofia Goggia som båda tävlat klart för säsongen. Som bäst har Hector slutat sjua i totalen (2022).

Men lördagens storslalom såg länge ut att kunna sluta ännu bättre.

Strålande förstaåk

Hector gick ut först av alla och bjöd på ett till synes rent och kontrollerat förstaåk i snödiset. I takt med att allt fler åkare kört stod det klart exakt hur bra 31-åringen fått till det.

ANNONS

Schweiziskan Lara Gut-Behrami, som till slut blev trea, var tvåa men ändå hela 61 hundradelar bakom Hector efter första åket. Ner till Federica Brignone på tredje plats hade svenskan över en sekund att gå på.

– När jag gick i mål trodde jag att ”nej, det här var inte bra” och så var det ju bra ändå, säger Hector till Viaplay.

Men det var inte tillräckligt.

Brignone satte ner ett fantastiskt andraåk, snabbast av alla, samtidigt som Hector inte alls fick till det på samma sätt (25:e tid i andra åket). Det gav italiensk seger med 33 hundradelars marginal.

– Jag är superglad över att det blev en andraplats. Men att jag tappade två sekunder på Brignone, det var ju lite surt, det måste jag ju säga. Och det hade varit coolt att få ta en vinst på hemmaplan. Men det kanske kommer fler chanser. Sådant är livet, säger Hector.

– Andra åket var nog en blandning av lite dålig besiktning, för jag fattade inte att det var så ”runt”, och att jag var lite nervös.

"Älskar backen"

Brignone säger samtidigt att arrangörens beslut att flytta ner starten inför det andra åket, på grund av vinden, kan ha gynnat henne.

– Jag var inte helt nöjd med mitt första åk, jag åkte inte alls med självförtroende. Så inför andra åket sade jag till mig själv "nu får du bara ge allt". Jag älskar verkligen den här backen och kanske hade jag lite tur eftersom jag hade svårt med den första delen i första åket. Men jag är väldigt stolt över mig själv, säger italienskan i segerintervjun i Viaplay.

ANNONS

Sara Hector har en seger i vinter, i storslalom. Dessutom har hon nu ytterligare fyra pallplatser, tre i favoritdisciplinen samt en i slalom – hennes första i karriären.

På söndagen får hon en ny chans att nå topp 3 framför hemmapubliken, när det vankas slalom.

ANNONS