Sara Hector kom femma i Maribor.
Sara Hector kom femma i Maribor.

Hector om starka formbeskedet: "Superkul"

Inte snabbt nog för att nå hela vägen till pallen men snabbare än någonsin tidigare den här säsongen. Sara Hector och Frida Hansdotter fick rejäla mentala energipåslag i regnet och rusket i Maribor. Åkningen och placeringarna – femma och sexa – är precis vad de vill ha med sig hem till VM i Åre.

ANNONS
|

Slovakiskan Petra Vlhová och amerikanskan Mikaela Shiffrin kunde inte skiljas åt, inte ens på hundradelen – och delade segern i storslalomen i Pohorje-pisten.

Båda klockades för 2.31,31 minuter.

- Ibland är det kul i sport att det kan vara mer än en vinnare. Det är klart att jag alltid vill vinna men när jag tittar på sport tycker jag alltid synd om den som förlorar. Både jag och Petra kan vara glada i dag, säger Shiffrin, tung guldfavorit i Åre.

ANNONS

Norskan Ragnhild Mowinckel tog den sista pallplatsen och schweiziskan Wendy Holdener kom fyra. Sedan kom det roliga med svenska alpina VM-ögon sett.

Sara Hector tappade visserligen en placering från det första åket men lyckades med det svåra: två snabba, stabila åk i samma tävling.

Höjt lägstanivån

Hansdotter fortsätter att vara stabil och närmar sig de främsta.

- Jag gör min bästa storslalom för säsongen. För mig var det ett riktigt bra besked eftersom jag inte åkt så bra i Maribor tidigare. Min form är god. Jag har verkligen höjt lägstanivån i storslalom, varit runt tio hela tiden. Får jag till det ytterligare kan jag vara med och nagga på topp-fem, säger hon.

Hector slog igenom med dunder och brak i världscupen när hon först kom tvåa i Åre och sedan, några veckor senare, vann storslalomen i Kühtai in Tirol mellan jul och nyår 2014. En fjärdeplats i Meribel i mars 2015 och femteplatsen i Kronplatz i januari förra året var fram till Maribor de främsta uppföljningarna.

Den här vintern har annars mest varit ett letande efter den form som försvann. Säsongen började med en uråkning i Sölden och har fortsatt med den mindre smickrande resultatraden: 22–17–27–13. Därför är framgången i Maribor efterlängtad och vältajmad.

ANNONS

- Det är klart, när man är så nära, att det hade varit kul att ta sig upp på pallen, men nu får jag vara jättenöjd med en femteplats, säger Hector.

Tillbaka till grunderna

TT: Det formbesked du vill ha inför VM?

- Det är klart att det är så. På träning har jag känt att jag haft flyt på sistone. Då är det kul att gå till en tävling och göra ett bra resultat också. Det betyder massor.

TT: Förklaringen till lyftet nu?

- Jag har gått tillbaka till grunderna, att hitta en bra position och göra de delarna bra.

TT: Är det så enkelt?

- Ja, så är det faktiskt. Det är lätt att göra det för krångligt ibland.

ANNONS

Karriärbästa av Fjällström

När Hector och Hansdotter slog till med säsongbästa ville inte Magdalena Fjällström, 25:a, vara sämre.

- Det är första gången jag kvalar till ett andra åk i storslalom. Åkningen blev bättre och bättre... nej, jag är jättenöjd att jag fick ett resultat med mig, säger hon.

På söndag spikas VM-truppen i slalom- och storslalom. Hansdotter och Hector har på förhand varit givna för storslalomen den 14 februari.

Inte Fjällström.

TT: Säkrade du en plats i storslalom här?

- Jag är ju den svenska som gjort tredje bästa resultatet så jag hoppas så klart att få åka VM. Det är inte jag som tar ut laget, så det är inget jag kan lägga någon energi på. Det enda jag kan göra är mitt jobb och i dag gör jag mitt livs bästa storslalom, säger Fjällström.

Ylva Stålnacke låg tidsmässigt bra till men körde ur i det första åket.

ANNONS

På lördagen står nya världscuppoäng på spel i Maribor. Då i slalom.

Maribor, TT:s utsände

ANNONS