Lucas Raymond firar sitt tredje mål mot Chicago.
Lucas Raymond firar sitt tredje mål mot Chicago. Bild: Nam Y Huh/AP/TT

Hattrick av NHL:s svenske tonåring

NHL:s nya svenska stjärna har presenterat sig på allvar. I sin blott sjätte match gjorde Lucas Raymond tre mål för Detroit.
– Det här var en alldeles speciell kväll, säger 19-åringen.

ANNONS

Lucas Raymond har fått en smakstart på sitt proffsliv. För en knapp vecka sedan sköt han in sitt allra första mål i NHL-karriären. I natt gjorde han sitt första hattrick.

Med ett mål i varje period, och dessutom en assist, låg han nästan på egen hand bakom lagets seger med 6–3 mot Chicago.

– Det är klart att det var kul, säger den 19-årige göteborgaren.

– För att vi kom tillbaka efter i går (1–6 mot Montreal) men mest förstås för att jag gjorde mitt första hattrick. Det här var en alldeles speciell kväll.

1–0 kom när Tyler Bertuzzi från sargen hittade en helt fri Raymond, som lugnt kunde ta ett par skär framåt och placera pucken i nät. Det hade då gått fem minuter av matchen.

ANNONS

Svenskens andra mål, till 5–2, kom när han med minuten kvar av andra perioden petade in en retur i öppet mål. Och trean, i period tre, var ett direktskott i powerplay.

– Han har något alldeles extra, det är helt klart. Och han drar sig inte för att gå mot mål, säger tränaren Jeff Blashill.

"Tagit vara på chansen"

Tränaren hyllar framför allt svenskens samarbete med kedjekamraterna Bertuzzi och Dylan Larkin. Tillsammans stod trion för tio poäng mot Chicago.

– Han har fått möjligheter som inte många unga killar har fått, att få spela i NHL när de är så unga, och han spelar med riktigt bra medspelare och får viktiga minuter på isen med dem. Och han har tagit vara på chansen. Med de möjligheter han får måste han se till att fortsätta göra ett bra jobb, säger han och fortsätter:

– Lucas är en riktigt smart spelare, bra defensivt och alltid i bra positioner för det offensiva spelet,

"Svårt att ta in"

De tre målen mot Chicago skrev dessutom in den unge svensken i Detroits historieböcker, han är jämte legendarerna Gordie Howe och Steve Yzerman den ende tonåringen som gjort fyra poäng i en och samma match.

– Det är svårt att ta in. Jag menar, det är två av de allra bästa som har spelat i laget, säger Raymond.

ANNONS

Just Yzerman var general manager när Raymond valdes som nummer fyra i draften i fjol. Som spelare gjorde han 22 säsonger i Detroit, och kom upp i 692 mål för klubben – bara slagen av Howe med 786 mål.

Dit har Lucas Raymond fortfarande långt.

– Jag har bara spelat sex matcher i NHL, så jag går mycket på adrenalin och allt är så nytt för mig. Jag försöker bara åka ut på isen och ha kul och hjälpa laget att vinna, säger han.

ANNONS