Häst dog under V75-lopp på Åbytravet

Hästen Untilwemeetagain dog i samband med ett V75-lopp på Åbytravet i Mölndal.
– Det här är jättetragiskt, säger Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen.

ANNONS
|

Det var under avdelning fyra i V75, i loppet dam-SM, som hästen Untilwemeetagain föll omkull i en kurva cirka 400 meter före mållinjen.

Hästen blev liggande på banan och i programmet V75 Direkt berättade man senare att Untilwemeetagain hade dött.

– Hästen fick känning i sitt hjärta, svimmade och fick hjärtkollaps. Det är en sådan grej som tyvärr händer ibland och det är något bakomliggande fel som man inte kan veta om att de har, säger Kristin Abrahamsson Aurell, banveterinären på Åbytravet.

Hon fortsätter:

– Nu ska hästen obduceras och då får vi säkrare diagnos. Men hästen var ju död när den ramlade och hade de sista dödsreflexerna när den låg på banan.

ANNONS

Finns det risk att detta är något man pressat hästen till?

– Absolut inte. Kusken (Sofia Adolfsson) kände ganska tidigt att hästen inte var sig själv. Så hon lät den bara springa med. Så den var absolut inte pressad.

Så det var inget hon kunde göra annorlunda?

– Det tycker jag absolut inte. Hon gjorde allt helt rätt, det är klart att man känner sig maktlös när man känner att hästen inte beter sig normalt.

Hon poängterar vidare:

– Så man kan inte säga att det här är något djurplågeri. Vi har haft hästar som har fallit ihop när de galopperat fritt i hagen också. Så det går inte säga att den pressats till detta.

Går detta att likställa med en hjärtattack, likt de människor drabbas av?

– Ja, precis. Det är ju så att vi människor kan dö i sömnen med plötsligt hjärtfel. Det kan hända djur med, att man hittar dem i hagen. Detta är inget som går att förutse, varken på djur eller människor.

Även om det kan ha sett dramatiskt ut berättar Kristin Abrahamsson Aurell att hästen inte behövde lida.

– Nej, den var medvetslös. Det går ju väldigt, väldigt fort som tur är. Den har inte lidit och förloppet var som sagt väldigt hastigt. Sen försöker man ju alltid någon form av återupplivning, men det fanns inget vi kunde göra.

ANNONS
Kristin Abrahamsson Aurell, banveterinären på Åby.
Kristin Abrahamsson Aurell, banveterinären på Åby. Bild: Skärmdump TV4

Sportchefen: ”Vill hedra hästen”

På plats på Åby fanns också Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen.

– Det här är jättetragiskt och en jätteovanlig händelse. Det blir en dyster sorti på den här dagen. De sista loppen nu blir lite dämpade. Vi vill hedra hästen även om det inte är någon publik på plats, säger han.

Har du varit med om något liknande tidigare?

– Inte många gånger. Det är tråkigt varje gång det sker. Oftast är det någonting som man inte kan se inför loppet utan som blir av att hästen gör en maxprestation.

Kusken Sofia Adolfsson klarade sig utan skador i fallet, berättar sportchefen.

Dödsbeskedet ledde till att V75-tävlingarna sköts upp till efter 18.00.

– Det hugger till i magen. Jag blir väldigt påverkad av det här, sa programledaren Per Skoglund.

ANNONS