Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pia Hansen i samband med världscuptävlingen i Cypern tidigare i somras.

Hansen jagar OS: "Mål att komma dit"

Pia Hansen siktar mot OS i Tokyo 2020. Sedan kan karriären vara över.

Pia Hansen tog OS-guld i Sydney i dubbeltrap. Fyra år senare – i OS i Aten – missade hon finalen och slutade nia. Efter det har det varit tämligen tyst kring OS-guldmedaljören.

Sedan en tid tillbaka har hon spolat dubbeltrap – då grenen inte längre finns på OS-programmet – och satsar enkom på olympisk trap.

Efter tre raka OS utan deltagande siktar nu Pia Hansen på att försöka kvalificera sig till OS i Tokyo 2020.

- Jag har alltid som mål att komma dit. Det är bara hoppas att jag får ekonomin till det och att jag kan kvalificera mig. Det är inte lätt att kvalificera sig till ett OS. Men det långsiktiga målet är det, säger hon.

Åldern – ingen betydelse

Pia Hansen ska fylla 52 år senare i år. Skulle hon nå OS i Tokyo så skulle det vara vid en ålder av 55.

Till skillnad från många andra idrotter kan en utövare i olympisk trap hävda sig väl, trots en ålder som skulle ha signalerat pension.

- Så länge du tycker att det är roligt och så länge som du har synen och reaktionen med dig så är det inga problem. Det finns en kanadensiska som håller på fortfarande och hon är 65 och jag vet inte hur många VM-guld hon har vunnit. Hon har varit aktiv sedan hon var 20 och hon har varit i världseliten i 40 år. Det handlar om motivation och att du har ögonen med dig och att kroppen fungerar, säger hon.

Då kan hon sluta hon

Satsningen och eventuellt ett OS i Tokyo kan också bli hennes svanesång inom elitidrotten.

- Jag betvivlar att jag skulle hålla på längre än till Tokyo, det tror jag inte att jag gör. Men sen ska man aldrig säga aldrig. Så länge jag tycker det är roligt så kommer jag att hålla på.

- Sedan kan allting ändras, det vet man inte. Men jag ser inte längre fram än så. Sen får jag ta ett nytt beslut i så fall.

Under de två senaste åren har hon tävlat sparsamt på grund av en efterhängsen giftstruma, som bland annat har gjort att hon blivit skakig och oförmögen att få ihop skyttet.

"Aldrig känts bättre"

I höstas började hon känna sig bättre. Nu – i år – var hon redo att börja tävla igen. Och i världscuptävlingen i Cypern i maj sköt hon så pass bra att hon knep en EM-biljett till Baku, Azerbajdzjan.

Formen inför mästerskapet verkar nu vara allt annat än undermålig:

- Så här bra som det känns nu har det aldrig gjort i olympisk trap. Det känns jättebra när jag skjuter, säger hon.

Men trots den goda formen vill inte Hansen sia om några konkreta medaljmål. Utan…

- Jag har som mål att ta mig till final och när jag väl kommer till final kan allt hända, säger hon.