Frida Hansdotter. Arkivbild.
Frida Hansdotter. Arkivbild.

Hansdotter vill förlänga sin svit

Hon tog OS-guld i vintras och har sju raka pallplatser i världscupen. Det är en svit som Frida Hansdotter gärna förlänger i slalompremiären i Levi.

ANNONS
|

Säsongspremiären i Sölden blev en liten missräkning. Frida Hansdotter trivdes inte riktigt i de tuffa förhållandena och slutade bara 25:a.

Men det var i storslalom.

Utgångsläget inför lördagens slalompremiär i finländska Levi är ett helt annat.

Frida Hansdotter har varit på pallen i alla slalomtävlingar hon kört i världscupen sedan den 28 december förra året. Inklusive OS-succén i Pyeongchang är hon uppe i åtta raka pallplatser.

- Det var magiskt. Om jag blickar tillbaka på min karriär och när jag var liten och önskade och drömde om att få vinna en cup och att få vinna ett OS, så har jag ju lyckats med mina mål, säger hon.

ANNONS

- Men jag har haft en bra försäsong och känner mig stark. Så förhoppningsvis har jag väl gett mig själv förutsättningar för att lyckas även den här säsongen.

"Små marginaler"

Frida Hansdotter lyfter framför allt fram sin jämnhet som nyckeln till alla framgångar. Hon kör sällan ur och är med i striden om pallplatserna i nästan varenda tävling.

Det syns också på meritlistan.

Hon är uppe i 33 pallplatser i världscupen hittills, vann slalomcupen 2015–2016 och har totalt fem VM-medaljer. Och så OS-guldet från Pyeongchang förstås.

- Det är fantastiskt att känna att man har varit i toppen i så många år. Bara att klara av att ta åtta pallplatser i rad… säger hon.

- Det är slalom och små marginaler, så jag är otroligt stolt över min höga lägstanivå.

ANNONS

TT: Hur håller du balansen mellan att försöka åka ännu snabbare och att inte dra på dig en massa urkörningar?

- Det är ett hårt jobb på träning. Det gäller att försöka hitta sina gränser där, så att man har det med sig in i tävlingarna.

- Men jag är nog också ganska duktig på att inte stressa upp mig när jag gör en miss, utan jag låter det gå en sväng eller två och kör vidare.

Trea i fjol

Frida Hansdotter slutade trea i slalomcupen förra säsongen. Efter amerikanskan Mikaela Shiffrin och schweiziskan Wendy Holdener – men två poäng före slovakiskan Petra Vlhova.

På lördagen kommer första kvittot på hur Hansdotters slalomnivå står sig mot konkurrenterna den här vintern.

- Första tävlingen är alltid spännande. Alla har ju haft de här månaderna på sig att bli ännu bättre, så det är svårt att veta hur det att kommer att se ut, säger svenskan.

ANNONS

- Så det är klart, att nervöst, det är det. Men på träning har jag ändå höjt mig, så det hoppas jag att jag kan visa här i Levi.

Levi TT:s utsände

Fakta: Frida Hansdotter

Född: den 12 december 1985 i Norberg.

Klubb: Norberg.

Världscupsdebut: den 23 oktober 2004 i Sölden, Österrike (storslalom).

Främsta meriter: OS guld i slalom 2018. VM-silver i slalom 2015 och i lag 2013, VM-brons i slalom 2013 och 2017 och i lag 2017. Fyra segrar och totalt 33 pallplatser i världscupen. Vann slalomcupen 2016.

Fakta: Hansdotters svit

Frida Hansdotter tog sju raka pallplatser i världscupen i slutet av förra och tog dessutom OS-guldet.

Pallsviten 2017_2018:

28 december, Lienz: 3.

3 januari, Zagreb. 3.

7 januari, Kranjska Gora: 2.

9 januari, Flachau: 3.

28 januari, Lenzerheide: 2.

16 februari, Pyeongchang (OS): 1.

10 mars, Ofterschwang: 3.

17 mars, Åre (världscupavslutning): 3.

Fotnot: Efter Åre tog Frida Hansdotter dessutom SM-guld i Tärnaby den 26 mars och var tvåa i en tävling i Lindvallen den 14 april.

ANNONS