Frida Hansdotter gjorde en folkdräktscup i sitt första åk.
Frida Hansdotter gjorde en folkdräktscup i sitt första åk.

Hansdotter tog farväl i folkdräkt

I lördags tog Frida Hansdotter farväl av favoritgrenen slalom med att komma femma i världscupavslutningen i Andorra. På söndagen körde hon sitt allra sista lopp i världscupen, då i storslalom – dagen till ära iförd svensk folkdräkt.

ANNONS
|

Frida Hansdotter har tillhört världseliten i 15 år, vunnit OS-guld och fem VM-medaljer. Världscupavslutningen i Andorra blev till ett ärevarv för Frida Hansdotter.

I stället för stavar bar Hansdotter en korg full med bullar i famnen, som hon också mellan portarna stannade till för att bjuda på under jubel och kramar.

- Jag har varit i världstoppen i så många år, familjen har betytt oerhört mycket men jag har så många att tacka, framförallt laget – vi har haft så fantastiskt kul de sista åren. Det är fantastiskt vad mycket man fått av skidåkningen.

ANNONS

Hon berättar för SVT hur hon fick idén till folkdräkten:

- Jag har stolt tävlat för Sverige hela mitt liv, så jag tänkte: gul och blå, och sedan pimpar jag hjälmen med lite eget, säger hon om blommorna på huvudet.

- Jag hade inte kunnat drömma om ett bättre avslut, säger hon.

Hyllades av Shiffrin

Efter ärevarvet i folkdräkt mottog hon publikens jubel och blev nedsprutad med champagne, och hela landslaget gjorde vågen vid målgången.

Även amerikanskan Mikaela Shiffrin hyllade Hansdotter:

- Det där var riktigt speciellt. Hon har alltid varit älskad av sina medtävlare, säger hon till SVT.

Shiffrin säger att hon lärt sig mycket av Hansdotter och hennes sätt att attackera.

ANNONS

- Hon höjde nivån på sporten. Jag tänkte alltid: Se upp för Frida, hon kommer att vara snabb. Det är sorgligt att hon inte kommer vara med längre, men när det är dags är det dags. Jag tror hon kommer få en riktigt, riktigt ljus framtid.

I och med att hon stannade på vägen och delade ut bakverk så innebar det dock att det inte blev något andraåk för Hansdotter.

Ett andraåk där Sara Hector körde upp sig från en tionde till en niondeplats.

- Jag hade önskat mer och jag är lite besviken. Jag får blicka framåt och jobba hårt som sjutton nu för att lyfta mig en nivå, säger Sara Hector till SVT

Skrälltvåa från Nya Zeeland

Mikaela Shiffrin tog sin 60:e världscupseger efter att ha tagit sin 59:e så sent som dagen innan.

Med 59 hundradelars ledning efter första åket var det ingen som kunde hota Shiffrin i andraåket.

ANNONS

Amerikanskan vann med 30 hundradelar tillgodo på superskrällen Alice Robinson, som tog andraplatsen.

17-åringen från Nya Zeeland, som nyligen vann storslalomguld på junior-VM, tog karriärens första pallplats i världscupen.

Slovakiskan Petra Vlhova slutade trea i den säsongsavslutande storslalomtävlingen.

TT

Fakta: Slutställningen i världscupen

1) Mikaela Shiffrin, USA, 2204 poäng, 2) Petra Vlhova, Slovakien, 1355. 3) Wendy Holdener, Schweiz, 1079... 8) Frida Hansdotter, Sverige, 654, 11) Anna Swenn-Larsson, Sverige, 486.

ANNONS