Mikaela Shiffrin höll för favorittrycket.
Mikaela Shiffrin höll för favorittrycket.

Hansdotter sexa – men guld till Shiffrin

Frida Hansdotter blev sexa i OS-backen – säsongsbästa i storslalom. Synd bara att slalomkonkurrenten Mikaela Shiffrin verkar vara i minst lika bra form.

ANNONS
|

Svenskorna hade medaljvittring efter det första storslalomåket. Inte minst Sara Hector, som med hårt och enträget slit jobbat sig tillbaka till världstoppen.

Men riktigt så bra blev det inte.

Hector var sexa efter det första åket, men fick inte till det alls och hade svårt att hålla tårarna tillbaka när hon fick nöja sig med tiondeplatsen.

- Jag är besviken, jag har jobbat hårt som sjutton för det här och jag nådde inte dit, säger 25-åringen samtidigt som rösten stockar sig.

ANNONS

- Men så är det. Jag gick för det. Jag är jättestolt över många delar jag har utvecklat under året. Jag har tagit många kliv på vägen, men jag önskar att jag hade kommit längre ändå.

Alphand snabbast

Estelle Alphand gladde samtidigt med att vara snabbast av alla i det andra åket. Men en jättemiss i första åket gjorde att hon fick nöja sig med 16:e-platsen. I stället blev Frida Hansdotter något oväntat bästa svenska.

Hennes sjätteplats är säsongsbästa i storslalom och bådar gott inför fredagens OS-slalom i samma backe.

- Det är lite som jag har sagt under säsongen, att jag har bra åkning men har bara gjort ett åk, säger Hansdotter, sjua efter det första åket.

- Den här snön passar mig, den här backen, det är lite mitt element. Det var liksom det bästa som kunde vara för mig, då utnyttjade jag det och tog chansen.

ANNONS

Efter en OS-inledning som präglats av stora väderproblem och flyttade tävlingar fick även alpindamerna till slut tävla i OS-backen i Yongpyong alpincenter. I strålande solsken och perfekta förhållanden dessutom.

Guld till Shiffrin

Om någon undrat över hur det förändrade programmet har påverkat amerikanska superstjärnan Mikaela Shiffrin är svaret: inte så mycket. Shiffrin, som ställt in siktet på uppemot fyra medaljer i Pyeongchang, vann tävlingen med 39 hundradelar före norskan Ragnhild Mowinckel och 46 före italienskan Federica Brignone.

- Ja, hon visade ju absolut formbesked. Hon blir ju ännu svårare i morgon tror jag, nu när hon har fått ett guld och kan åka ännu mer avslappnat, konstaterar Frida Hansdotter.

- Men, det är en tävling, två åk och allt kan hända och jag går ut med samma känsla. Man går ju för att vinna, sedan får vi se hur det går. Men hon blir tuff.

ANNONS

OS-backen passar dock även Frida Hansdotter. Hon jämför den med både Flachau och Åre, två av sina favoritbackar. Så fredagens slalom kanske inte är helt avgjord ändå, trots Shiffrins närmast totala dominans den här säsongen.

- Mikaela är otrolig, hon kommer att slå alla rekord som går. Men man ska också komma ihåg att i slalom, det kan hända ett misstag fort, poängterar Hansdotter.

- Vi slåss absolut om guldet. Men sedan kanske det kan bli så att vi får sikta in oss på en annan medalj också.

Pyeongchang, TT:s utsände

ANNONS