Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Intresset för triathlon bara ökar. Andreas Ask har just träningssimmat från Ankaret till Kåsa och tillbaka som en uppladdning inför helgens Ultra Tri Sweden.

Hans mål inför extremloppet - att överleva

Svenska triathlonförbundet växer. Allt fler vill kombinera löpning med cykel och simning. En av dem är Andreas Ask, 35, från Varberg som just nu laddar upp inför en Ultratävling, dvs långdistanstriathlon.

– Det är nog främst för att testa mina egna gränser. Jag är inte professionell på något sätt utan gör detta som en kul grej, säger Andreas Ask som har märkt en tydlig ökning av intresset för långdistanstriathlon. 
Även i Rooster club där han själv tränar.
– I år är det säkert drygt 40 stycken bara från Varberg som ska köra Ironman Kalmar i augusti. 
För några år sedan var det en handfull, menar han.
Tuff tävling
På fredag deltar han i den utmanande tredagarstävlingen Ultratri Sweden.
– Det är ingen publiksport. Tävlingen har ett maxtak på 20 tävlande, säger han.
– Det är som en trippel Ironman eftersom du tävlar under tre dagar. Tävlingen har många höjdmeter på cyklingen också och blir tuff på det sättet. Och löpningen går inte bara på asfalt. Hälften av de nio milen är du inne i skogen och röjer på stigar och leder.
Hur mycket tränar du?
– Jag har familj så det blir tidiga morgnar och sena kvällar men jag försöker träna 10-15 timmar drygt i veckan.
Vad har du för mål med tävlingen?
– Det är nog bara att överleva tror jag. Att ta mig runt och framför allt ska jag försöka njuta av tävlingen också. I och med att jag korsar Sverige under tre dagar kommer jag att få se mycket.
Vilken är den största utmaningen?
– Jag var rädd för simningen när jag anmälde mig. Jag har aldrig varit en supersimmare men jag fick hjälp av en coach och har fått ordningen på den så nu känner jag mig lugn. Jag är inte rädd för vatten utan för sträckan, att simma nio kilometer i öppet vatten.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Lär mer om Falkenbergs FF här