Varbergs "fulaste" spelare

Genomsnäll vid sidan om plan. Men på plan är det tuffa tag som gäller. – Jag gillar att ge smällar, men det hör till få smällar också, säger linjespelaren Mattias Roth.

ANNONS
|

Handboll: Allsvenskan

Vi träffar Mattias Roth på näst sista träningen inför den viktiga matchen mot Helsingborg. Han får tillfälle att träna försvarsspel mot sina lagkamrater och han ber inte om ursäkt för sig själv om man så säger.

Men den solklara ”ledningen” i utvisningsligan har han ingen koll på.

– Nej, jag visste inte att det var så. Sedan är linjespelet i sig sådant att man kan hamna i situationer då man kommer lite efter. Men så länge man inte slår någon i ansiktet så tycker jag att tufft spel är okej.

Hur är ditt rykte på plan?

ANNONS

– Jag har hört att jag är tuff. En vän fick frågan hur han kunde vara kompis med mig som är så ”dum i huvudet”. Men då känner han ju inte mig vid sidan om planen.

I många matcher får Mattias Roth två gula kort. Och diskvalifikationen är nära.

– Ibland får man det tidigt, då gäller det att tagga ner. Men Hasse brukar ha koll och då blir det inte så mycket försvarsspel.

Den 29-årige spelaren har många års rutin i laget.

– Jag kom 2010 samtidigt som Tobias Bengtsson. De två senaste åren har det varit en stor skillnad och i år har vi fått in ännu mer spets i laget. Samtidigt som vi är många som varit med ett tag och spelat ihop. Stämningen i omklädningsrummet är bättre än någonsin.

Hur då?

– Ingen går undan och håller sig för sig själv och alla ger varandra energi. Så har det inte alltid varit. Som nya spelare som hade sina egna rutiner.

Sedan var förra säsongen det första året ni slapp ligga och kämpa för nytt kontrakt!

– Så är det ju och frågan är ju hur stämningen varit om det varit så i år? Men nu vinner vi de jämna matcherna, tidigare förlorade vi dem.

ANNONS

Han själv tycker han fortfarande utvecklas.

– I år har (Anton Jönsson och Danne (Daniel Lindgren) hittat in till mig på linjen, de ser en hela tiden och tittar inte bara på sitt eget spel.

Försvarsmässigt får Varberg se upp för Helsingborgs målspruta Linus Nilsson.

– Men jag hoppas han stoppas innan linjen, och det är Tobias Bengtssons uppgift, ler Mattias.

Varbergs tränare Hasse Karlsson håller med.

– Han ska inte få skjuta på sex meter. Mer 10-11 meter. Vi måste täcka honom för han kommer högt med sin arm. Samtidigt har de fler spelare som är bra.

Helsingborg tränas av Ulf ”Tubbi” Sivertsson, långvarig lagkamrat med Hasse Karlsson i Drott.

– Det var ”Tubbi” som tog mig från Växjö till Drott. Han är rutinerad som tränare, men det finns inga hemligheter mellan lagen. Vi har gått i samma skola.

Varberg har hittills haft svårt mot topplagen i serien.

– Det är nu det avgörs och jag vill se spelarna leverera också mot de bästa. Alla spelare måste kliva fram inte bara någon enstaka.

ANNONS