Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Mot Madrid. Under nästan fyra månader ska Linnea Donaldsson, Linnea Fredén, Viktoria Andersson, Ronja Andersson, Sally Sivertsson, Sara Olsson och Linn Gerhardsson gå i skola och spela handboll i Spanien.

Varbergare till toppklubb i Spanien

I nästa vecka väntar ett stort äventyr. - Under nästan fyra månader ska septetten här ovan fortsätta gymnasieutbildningen i Madrid – och samtidigt träna handboll i spanska toppklubben Alcobendas.

– Det känns väldigt spännande. Vi får chansen att utveckla språket, växa som människor och bli bättre handbollsspelare, säger trion Linnea Fredén, Sara Olsson och Sally Sivertsson med gemensam mun.

Tillsammans med Linnea Donaldsson, Linn Gerhardsson samt Anderssönerna Viktoria och Ronja sätter sig gänget på planet med destination Spanien på onsdag.

Tre av dem är från Varberg och har HK Varberg som moderklubb: Linnea Donaldson, Sara Olsson och Ronja Andersson.

Samtliga går andra året på Samhälls- eller Naturprogrammet med inriktning Europa och har handboll som tillvalsämne. Fram till den 20 december kommer tjejerna att läsa vidare på svenska skolan i Madrid och samtidigt träna handboll i Alcobendas, som är ett av de bästa lagen i spanska ligan.

– Det finns elever på Sannarp som läser i London, Paris eller Madrid, men det har inte funnits någon kombination med idrotten, säger Thomas Sivertsson, handbollsinstruktör på Sannarpsgymnasiet.

Så Sivertsson, som också är svensk förbundskapten för det framgångsrika svenska damlandslaget som tog EM-brons i Ungern i vintras, var med och undersökte möjligheten när det kom en önskan från idrottsklassen. Han fick napp i Spanien via gamle handbollsmålvakten Mats Olssons kontakter.

Tjejerna ska köra styrketräning under en svensk idrottslärare och sedan träna och spela seriehandboll med Alcobendas juniorer.

– Det ska bli sjukt kul att få lära sig den spanska modellen och bli en del av ett lag i ett annat land, konstaterar Linnea, Sara och Sally.

– Dessutom ska vi en och en bo inackorderade i spanska värdfamiljer och det ger nya möjligheter att lära sig språket, men då gäller det att man är social med familjen.

Flera av Sannarpseleverna är så duktiga handbollsspelare att de knackar på porten till ungdomslandslaget.

– 98:orna har redan varit med och spelat i Drotts a-lag på försäsongen och vi hoppas att de ska ta plats där även när de kommer hem, säger Thomas Sivertsson.

Läs mer om handboll här

Fler lokala sportnyheter hittar du här