Varberg slog Drott i Hallandsderbyt

Lindgren visade Varberg vägen inför storpublik Fullsatt, 900 åskådare, för andra hemmamatchen i rad.Då blev HK Varberg ett vinnarlag igen i Hallandsderbyt.– Det gick lite upp och ner, men överlag var det en bra och stabil insats, säger Daniel Lindgren.

|

Varberg 29 Drott 25 (14–11)

Varbergs viktige vänsternia, som var en av nyckelspelarna när Drott vann SM-guld 2013, blev på nytt huvudrollsinnehavare i Hallandsderbyt. I höstas sköt Lindgren segermålet med 78 sekunder kvar när Varberg vann med 26–25 i Halmstad – för övrigt enda gången som HKV var i ledningen i den matchen. På lördagen visade han vägen med sju mål i första halvlek och två i andra, totalt nio fullträffar, när Varberg även tog hem returen. Ett välkommet trendbrott i kvaljakten efter två raka förluster.

– Det var skönt. Vi har haft tuffa matcher mot både Helsingborg och Önnered. I dag var det mer en sådan match där vi har allt att vinna, säger Daniel Lindgren.

De 900 åskådarna i Idrottshallen bjöds dock inte på samma dramatik som i höstderbyt. Det tog fem minuter innan Varberg, som öppnade lite nervöst, och Lindgren gjorde matchens första mål – men därefter släppte hemmafavoriterna aldrig ledningen. HKV:s 3–2-1-försvar gjorde det stundtals lika trångt för Drott på planen som det var för publiken på läktarna. Som mest ledde Varberg med sex mål i både första och andra halvlek. Bottenstridande Drott – där förre landslagsmittsexan Thomas Sivertsson gjorde sin andra match som tränare i stället för petade Diego Perez Marne – kämpade sig dock tillbaka in i båda halvlekarna med svårtstoppade kubanen Yosdany Rios (åtta mål) som frontfigur.

Men gästerna kom aldrig närmare än tre måls differens. Så fort det började osa lite katt så gjorde Varberg ett ryck igen.

– Vi visar lite rutin i vissa avgörande lägen. Kubanen gör det väldigt bra långa stunder, men vi ändrar om lite och får tag i försvarsspelet igen. Det kunde ha tippat över, men vi visar ändå styrka på hemmaplan, säger Varbergs tränare Hans Karlsson och fortsätter:

– Derbyn blir ofta jämna och det var inget skönspel någon gång i matchen egentligen, men vi kämpar på och gör så gott vi kan. I dag var två poäng viktigast.

Lagkaptenen Tobias Bengtsson på högerniopositionen backade upp Daniel Lindgren med åtta mål. Även målvakten Carl Aronius förtjänar ett extra plus. Den andre HKV-målvakten Hans Winge saknades i matchtruppen. I stället satt veteranen Haris Pilavdzija på bänken.

– Winge har haft lite problem med sitt lår, men han är nog klar till nästa match (Amo borta nästa söndag), säger Hans Karlsson.