Sverige klart för semifinal efter sensationell rysare

Sveriges stora bragdhjälte heter Valter Chrintz. Med endast 15 sekunder kvar att spela satte den 21-årige högersexan straffen som innebar 24–23 och EM-semifinal.
– Alltså jag fick en blackout. Jag kommer ihåg att jag sprang hem och skrek som jag aldrig gjort förr, säger han till Viaplay efter matchen.

|

Det var vinna eller försvinna som gällde när Sverige ställdes mot Norge i handbolls-EM. Men det blågula läget var knappast optimalt med tanke på att både målvakten Andreas Palicka och mittnian Felix Claar testats positivt för covid-19 inför matchen.

Positivt var dock det faktum att Niclas Ekberg var tillbaka efter att han smittats av coronaviruset.

Hur som haver ...

Det nordiska rivalmötet inleddes inte med någon målexplosion. Efter drygt tio minuter spelade hade endast sex mål gjorts när Jonathan Carlsbogård kvitterade till 3–3.

Båda lagen hade förtvivlat svårt att göra mål. Svårast såg det ut att vara för Albin Lagergren som inte lyckades förvalta något av sina tre lägen under matchens inledande kvart. Han mötte gång på gång sin överman i form av målvakt Kristian Säverås.

Men när utespelarna inte kom upp i nivå – eller stoppades av Norges burväktare – ja då storspelade Redbergslid IK-produkten Tobias Thulin stundtals mellan stolparna.

Sverige i underläge i paus

I det stora hela stod Sverige för en stark första halvlek, försvarsmässigt. Men offensivt hade man stora problem. Något som ledde att Norge sakta men säkert kunde rycka ifrån.

Vid pausvila låg Glenn Solbergs svenska landslag under med 9–14.

– Jag tycker inte de är så mycket bättre, jag tycker vi bränner lite bra lägen. Framför allt i början. Jag tycker vi spelar helt okej, bara att vi måste sätta dit bollarna. Fem mål kan gå snabbt i en halvlek, säger Max Darj till Viaplay i paus.

Men inledningen av den andra halvleken visade inga tecken på islossning för Sverige.

Hampus Wanne, den sylvasse straffskytten, stoppades av inbytte målvakten Torbjörn Bergerud som i läget efter styrde undan Jim Gottfridssons avlossade skott.

Trots detta började Sverige närma sig Norge i matchen, mestadels tack vare Peter Johannesson som fick förtroendet mellan de svenska stolparna när andra halvleken inleddes.

Svenska stjärnorna stoppade

I offensiven gick det inledningsvis fortsatt troll för Sverige. Främst från strafflinjen. Bergerud växte ut till ett monster och räddade ytterligare två straffar. Först var det Wanne som återigen stoppades, direkt efter var det Ekberg som inte lyckades överlista den nästan två meter långe norrmannen.

– Det är ju inte klokt ... det är tre raka straffräddningar, säger Viaplays kommentator Robert Perlskog.

Hans radarpartner, experten Claes Hellgren, fyller i:

– Det är sensationellt, det är oerhört starkt gjort. Wanne missar nästan aldrig och Ekberg är uppe på 80 till 90 procent-nivån.

Sverige närmade sig

Målen började dock trilla in bakom Bergerud till slut och Sverige gjorde match av det hela. Med 12 minuter kvar att spela låg man endast två mål bakom grannlandet i väst.

Det var upplagt för rysare, med andra ord.

Med endast tre minuter kvar att spela satte Jim Gottfridsson bollen som innebar att Sverige endast var ett mål bakom Norge.

Värt att ha med sig: Kryss skulle inte räcka – endast seger som gällde.

Med två minuter kvar kom kvitteringen genom Hampus Wanne.

Svenska hjälten: ”Jag fick en blackout”

Matchen fick ett sensationellt slut och vändningen bärgades med minsta möjliga marginal. Med bara 15 sekunder kvar att spela fick Valter Chrintz uppdraget att ställa sig vid strafflinjen. 21-åringen var iskall och överlistade Bergerud.

Bollen gick i mål – och Sverige gick till semifinal i handbolls-EM efter att Norge misslyckats med att kvittera.

Sverige tillskrevs segern med 24–23.

– Jag var sjukt nervös ... jag skakade så in i helvete. Alltså jag fick en blackout över vad som hände, om jag ska vara ärlig. Jag kommer knappt ihåg, säger Chrintz till Viaplay efter matchen.

Valter Chrintz fortsätter:

– Jag kommer ihåg att jag sprang hem och skrek som jag aldrig gjort förr. Men jag kommer inte ihåg att jag la straffen där. Det var inte alls där jag ville lägga den, men den gick in. Det var det viktigaste.