Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Karl Toom och hans Estland har chans på en plats i EM.  Bild: JÖRGEN JARNBERGER
Karl Toom och hans Estland har chans på en plats i EM. Bild: JÖRGEN JARNBERGER

Ny succé för Karl Toom i estniska landslaget

Karl Toom fortsätter att visa upp sig under EM-kvalet i handboll. Efter segern mot Bosnien har nu Estland chans på landets första mästerskap någonsin.
– Om vi inte tar chansen nu kanske den aldrig kommer tillbaka, säger Toom.

Handbollens EM-kval har blivit en haltande historia där bland annat Sverige fått flera matcher inställda.

För Estland, med HKV-spelarna Karl Toom och Armi Pärt i laget, har matcherna dock flutit på. I onsdags kom första segern och det var en meriterande sådan. Bosnien, som deltog i EM i Sverige för ett år sedan, besegrades med 24-21.

– Vi spelade grymt bra. Vi hade inte vunnit någon viktig match på över tre år så det var en otrolig känsla, säger Karl Toom.

Bortsett från två segrar mot Luxemburg i förkvalet hade alltså Estland, med Thomas Sivertsson som förbundskapten, inte vunnit en match sedan november 2017. Även då mot Bosnien, men i VM-kvalet.

– Den vinsten var dock inget värd. Nu har vi gett oss en jättechans att kvala in till EM, säger Toom.

Möter också Tyskland och Österrike

Kvalgruppen består också av Tyskland och Österrike. De två bästa i varje grupp samt de fyra bästa grupptreorna i de åtta kvalgrupperna går till EM 2022.

– Om vi slår antingen Bosnien nu på söndag eller Österrike (i april) så kan det räcka. Den här chansen ska vi ta, säger Toom som gjorde åtta mål i segern mot Bosnien.

– Jag gjorde en bra match. Vi hade det tufft i första halvlek men efter att vi bytte till spel sju mot sex vände det. Vi släppte bara in sju mål på hela andra halvlek. Vår målvakt gjorde en kanonmatch, lite som Calle (Deliaune Aronius) brukar göra.

Hur stort är detta i Estland?

– Stort. Det är många som pratar handboll här nu. Självklart är basket och volleyboll fortfarande större, men kan vi kvala in till EM så kommer intresset växa jättemycket.

Även klubbkollegan Armi Pärt gjorde en bra match och duon hyllas av förbundskapten Sivertsson.

– Stor insats av Karl Toom, men även Armi Pärt spelade i stort sett hela matchen och gör ett jättebra, aggressivt försvarsspel, säger Thomas Sivertsson.

Läs mer: Toom gjorde tolv mål i segern mot Guif

Läs mer om handboll här

Fler lokala sportnyheter hittar du här