Karl Toom lämnade HK Varberg och det ser ut att bli en flytt från Sverige för estländaren.
Karl Toom lämnade HK Varberg och det ser ut att bli en flytt från Sverige för estländaren. Bild: KRISTER ANDERSSON

Karl Toom lämnade HK Varberg - bekräftar svenskt intresse

Det blev bara en säsong för Karl Toom i HK Varberg. Valet att lämna blev till slut enkelt.
– Jag vill spela på så hög nivå som möjligt, säger han.

ANNONS
|

Han var en av HK Varbergs bästa spelare den gångna säsongen, Karl Toom.

Den estländske storskytten svarade för totalt 128 fullträffar och slutade på en delad tiondeplats i handbollsligans skytteliga.

Men allting har sitt slut. För 23-åringen stannar det vid en säsong i HKV. I hans avtal fanns en degraderingsklausul. Den har aktiverats.

– För mig handlade det om att jag helst inte ville stanna när vi ska spela i andraligan nästa säsong. Jag vill spela på en högre nivå. Det blev ett ganska enkelt beslut, säger han och tillägger:

– Hade vi hållit oss kvar hade jag stannat. Det hade varit bra för min utveckling. Men nu är situationen som den är och det får jag acceptera.’

ANNONS

Hade du något samtal med HKV om att stanna?

– Vi pratade lite grand om det, men jag sa nej ganska tidigt. Jag ville hellre hitta någonting annat, samtidigt har det varit ett svårt beslut för mig.

23-åringen understryker att han har positiva minnen från sin tid i HK Varberg. Och hans egen säsong, ja, den är han nöjd med.

– Den var bra, men sett över hela säsongen tycker jag inte att jag presterade på max hela tiden. Jag var kanske inte så stabil. Ibland gjorde jag 12 mål, ibland 2 mål. Det kan alltid bli bättre. Samtidigt är jag väldigt tacksam för att jag fick den här möjligheten. Jag utvecklades mycket, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att vi gjorde många bra matcher och hade en bra chans till att hålla oss kvar. I slutändan är det små marginaler som avgör, till exempel förlusterna mot Aranäs, Helsingborg och RIK. Om man inte vinner de matcherna är det svårt att hålla sig kvar.

Vad som händer nu är alltjämt höljt i dunkel. Alingsås Tidning uppgav nyligen att Alingsås HK erbjöds storskytten, men där ska det ha blivit ett nej.

När det blev officiellt att Toom skulle lämna meddelade HKV att storskytten skulle spelare vidare utomlands. Huvudpersonen själv å sin sida bekräftar att det funnits intresse från svenska klubbar, men nämner inga namn.

ANNONS

– Jag har haft några möjligheter här, men de har inte varit så bra. Just nu vill jag bara leta vidare och det kan få ta lite tid.

Finns det konkret intresse?

– Det finns konkret intresse, men jag vill se över vad som är bäst för dig.

Ser du dig i Sverige eller någon annanstans?

– Jag tror att Sverige kommer att bli svårt eftersom många trupper redan är stora. Så det blir förmodligen inte Sverige, även om jag gärna skulle vilja det. För mig är det en bra liga och jag tycker att spelsättet här passar min spelstil.

Läs mer: HK Varberg lånar från svensk toppklubb

Läs mer: Succéspelare lämnar HK Varberg

ANNONS