Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
HK Varbergs match mot Guif kommer att ställas in Bild: KRISTER ANDERSSON

Kaoset: HK Varbergs framtid osäker

Har HK Varberg åkt ur eller klarar sig laget kvar i Handbollsligan?

Frågetecknen cirkulerar kring hela Handbollsligan.

Under tisdagen var det tänkt att HK Varberg skulle försöka knipa den sista kvalplatsen genom att besegra Guif på bortaplan samtidigt som Önnered skulle vinna mot Helsingborg.

Men så blev inte fallet.

Förslaget från Svensk Elithandboll att ställa in den sista omgången godkändes av Svenska Handbollsförbundet. Men senare under måndagskvällen kom beskedet från förbundshåll att beslutet om vad som kommer att hända först kommer först på fredag. Tills dess är det oklart om HK Varberg åker ur Handsbollsligan eller inte.

Fick sent besked

Hasse Karlsson och hans mannar fick beskedet om att matchen ställdes in precis innan måndagens matchförberedande träningspass skulle dra igång.

- Det är klart att det blev en konstig känsla i och med att alla var fullt inställda på att spela match, säger Hasse Karlsson, och fortsätter:

- Vi hade fortfarande chansen att spela oss kvar så det naturliga är att vi ska vara kvar i Handsbollsligan i och med att vi hade möjligheten. Skulle det visa sig att det är så, har de sista matcherna varit väldigt viktiga. Hade vi inte haft chansen hade det kanske varit en annorlunda känsla, säger HKV-tränaren

Peter Ideböhn, ordförande i HK Varberg, menar att beskedet om den inställda omgången inte var helt oväntat.

Tror på god chans

- Jag tycker att det kan vara det enda rätta med tanke på det läget som vi har. Alla andra sporter har fått lägga ner på det här sättet också. Vi har aldrig varit i den här situationen. Det är bara att se hur vi kan lösa det internt inom ligan, säger Ideböhn.

Hade det fått avgöras på planen tror ordföranden att chanserna varit goda för HKV.

- Man kan säga så här att vi hade förväntat oss att vinna om det hade spelats en match. Då hade vi i alla fall varit i kval om Önnered samtidigt vunnit. Jag tycker att vi hade haft stora chanser att på eget bevåg klara oss till kval.

Handbollsligans vara eller icke vara för HK Varberg har enorm betydelse för klubben.

Viktigt att vara kvar

- Det är oerhört viktigt för oss att stanna kvar, det finns ingen tvekan om det. Jag förutsätter att det blir en riktig bedömning från förbundet och handbollsligan och att de göra det yttersta som de andra ligorna har gjort.

Vad tror du om att Handbollsligan och förbundet tar beslutet att ni degraderas om tabellen slutar så som den gör i nuläget?

- Jag kan aldrig tänka mig att det händer.

Vad tycker du om att beslutet dröjer till fredag?

- De tar den här tiden för att det ska bli riktigt förankrat och inget ska bli fel. Det får man respektera. Normalt hade vi haft kvalspel framför oss så ett par dagar påverkar inte så mycket.

Det lag som skulle ersätta HK Varberg om de åker ur är HK Aranäs, som vann Allsvenskan.

Osäkert för Aranäs

- Igår (läs; söndag) var alla väldigt glada med tanke på vad vi som förening och lag lyckats över hela säsongen. När det blir en sån här osäkerhet känns det olustigt, säger Mattias Hallendorff, ordförande i Aranäs HK.

Att gå i väntans tider fram till att förbundets beslut offentliggörs under fredagen är något Hallendorff våndas över.

- Vi tror inte att det kommer innebära att vi inte går upp. Vi hoppas och tror att förbundet löser det på ett klokt sätt. Men om det blir så skulle det vara väldigt tråkigt.

Ytterligare ett beslut kom under måndagen. Det om den protest som HKV lämnade in efter Lugimatchen. Adam Engström, tävlingschef på Svenska handbollsförbundet säger så här om beslutet.

- Protestutskottet avslår protesten med hänvisan till regel 17.11 (Domarnas eller delegatens avgöranden i sakfrågor, grundade på deras bedömning, är slutgiltiga). Då fastställs resultat till 25-26, säger Engström.

Läs mer om handboll här

Fler lokala sportnyheter hittar du här