Jebrans önskan slog in - får fira jul i Sverige

Jebran Shamal var beredd på det värsta: att bli utvisad till Afghanistan. Men ett beviljat arbetstillstånd gör att han kan stanna i Sverige. - Nu kan jag fira jul här och det ska bli väldigt skönt, säger han.

ANNONS
|

I början av december gjorde HN en intervju med Jebran Shamal. HK Varberg-ledaren var förtvivlad och riskerade utvisning till Afghanistan trots att han bott och jobbat i Sverige i nästan fem år.

– Jebran har gjort rätt för sig från dag ett. Det finns vissa som inte gjort det utan bara glassar runt. Eller ljuger om sin ålder, men Jebran har velat vara ärlig. Klart det är orättvist, sa kompisen Eric Deliaune Aronius som var med vid intervjutillfället.

Jebrans enda hopp var att få ett arbetstillstånd. Han hade ett möte med sin arbetsgivare, hemtjänsten i Åsa, som slutade lyckligt.

ANNONS

– Jag har haft ett kontrakt där och fick förlängning för ett år, berättar Jebran Shamal.

Snabbt agerande av Migrationsverket

Därmed var det också grönt ljus att ansöka om arbetstillstånd - som nu dessutom är godkänt. Och där har det gått väldigt fort.

– Den tionde december sökte jag och fick svar redan 17 december. Det gick jättesnabbt hos Migrationsverket, säger Jebran Shamal och fortsätter:

– Nu hade jag en annan handläggare. Han som jag hade från början var väldigt negativ mot mig, men så var det inte med den andra. Eftersom jag styrkt min identitet och kunde visa bakgrund kring mina ärenden så gick det jättesnabbt den här gången.

Jebran Shamal, 24, känner förstås stor tacksamhet. Han var beredd på det värsta, men gav aldrig upp.

– Jag kände länge att Migrationsverket var orättvist mot mig när jag hade alla papper. Men jag har många vänner, till exempel Johan Gometz i Kungsbacka som sa ”ge inte upp Jebran”, så jag började om igen. Jag vill tacka kommunen i Åsa som hjälpte mig.

Hur kändes det att få beskedet?

– Jag var jätteglad för att det var positivt, men samtidigt lite ledsen då jag sökt politisk asyl. Men nu får jag vara i ett land med fred och slipper tänka på hotet i Afghanistan.

ANNONS

Jebran Shamal hoppas så småningom på ett permanent uppehållstillstånd.

För det krävs att han har en tills vidare anställning och jobbar i fyra år.

ANNONS