Arturs Kugis visade vägen i HK Varbergs seger mot IFK Skövde.
Arturs Kugis visade vägen i HK Varbergs seger mot IFK Skövde. Bild: KRISTER ANDERSSON

HK Varberg skrällde — besegrade IFK Skövde

Skräll, nerv och målvaktsspel av klass. Arturs Kugis dominerade mellan stolparna när HK Varberg slog IFK Skövde.
– Det här var min bästa insats såhär långt, men jag kan bli ännu bättre, säger HKV-målvakten.

ANNONS
|

Senast HK Varberg mötte IFK Skövde blev det storförlust med 30–22.

I Arena Varberg blev det betydligt jämnare.

HKV:s Arturs Kugis storspelade i mål och framåt visade Morten Damgaard vägen. Dansken spelade ut sitt fulla register – han fintade bort IFK Skövdes stora försvarspjäser och när de inte stötte på honom, ja, då sköt han.

Men Skövde är ett av handbollsligans bästa lag och västgötarna satte sina lägen samtidigt som målvakten Håvard Åsheim också tog en hel.

I halvlek ledde bortalaget med 13–15.

– Vi spelade bra och kom till många bra lägen. Ja, deras målvakt stod bra. Men vi ville få tag i dem lite bättre, säger Karlsson.

ANNONS

I andra halvlek testade HK Varberg ett offensivare försvarsspel och det satte en del griller i huvudet på Skövde-spelarna.

– Jag tycker att vi har ett bra offensivt försvarsspel. Det är svårt att spela mot. Skövde har haft det jobbigt mot offensivt försvarsspel tidigare, säger HKV-tränaren.

Lagen följde varandra åt och halvvägs in i andra akten var ställningen 19–19.

Skövde gjorde ett miniryck till 19–21, men HKV lät sig inte nedslås.

Morten Damgaard stegade på Rex Blom, satte bollen i mål och Skövde-spelaren blev utvisad.

Det numerära övertaget utnyttjade hemmalaget.

21–21 med tolv minuter kvar.

Då tvingades HK Varberg till ett målvaktsbyte. Viktor Ljungkvist satsade för fullt, gjorde mål – och kolliderade med Arturs Kugis. Båda behövde vård, och därmed behövde både HKV-målvakten och IFK Skövde-spelaren sitta av tre anfall.

– Från en synvinkel kanske det var bra att jag satt på bänken i två minuter. Jag fick tänka igenom var de skulle skjuta, säger Kugis.

Men Kugis kom in igen. Och räddade direkt.

I slutminuterna nätade Oskar Ljunggren och vad som hände sedan? Arturs Kugis tog en straff från Jack Thurin.

– Jag var säker på att han skulle skjuta där för att han gillar att skjuta högt. Jag tänkte ”okej, du får skjuta varsomhelst, men inte där”, säger målvakten.

ANNONS

Du hade studerat honom?

– Ja. Det måste du göra. Det tar tre, kanske fyra, timmar att göra det. I åtta år gjorde jag inte det. Jag gick bara ut och var galen. Men när du blir äldre blir det svårare. I slutet av matcherna tar spelarna skott som de känner sig bekväma med. Utan video hade jag kanske inte tagit de skotten.

HKV hade chans att göra ett miniryck till 26-24. Och så gjorde de också. Karl Toom klev fram. Och Kugis, ja, han räddade i princip allt.

– Utan försvaret hade det inte varit möjligt att göra en sådan här insats, säger målvakten.

Det blev nerv på riktigt. 27-26 var ställningen med 26 sekunder kvar. Hasse Karlsson kastade in time-out-kortet.

Sedan satte Morten Damgaard spiken i kistan. HK Varberg skrällde och vann matchen med 28–26.

– I omklädningsrummet sa jag till killarna att jag hade trodde att vi hade en bra chans i dag. Vi visste att de hade förlorat sina två senaste matcher. Om vi vill hålla oss kvar måste vi vinna varenda hemmamatch. I dag visade prov på bra handboll, säger Kugis.

Hasse Karlsson:

– Jag sa till killarna att varje vinst för oss är en framgång, men jag tycker att det här var ännu starkare än när vi slog Alingsås. Skövde spelade bättre än vad Alingsås gjorde den gången. Vi är ödmjuka för varje vinst vi kan få. Det är en stark laginsats.

ANNONS

Läs mer: Lagkamraten fick bära av skadade kuggen

ANNONS