Hasse Karlsson och HK Varberg kliver in i gruppspelet i augusti.
Hasse Karlsson och HK Varberg kliver in i gruppspelet i augusti. Bild: JÖRGEN JARNBERGER

HK Varberg möter Enköpings HF, Ystads IF och HIF Karlskrona i svenska cupen

Nu är lottningen till svenska cupen klar. HK Varberg ställs mot Enköpings HF, Ystads IF och HIF Karlskrona i gruppen.
– Ystad är favoriter, säger HKV-tränaren Hasse Karlsson.

ANNONS
|

Nästa säsong blir det en omstart av svenska cupen, som inte spelats på decennier.

För HK Varbergs väntar fjolårssäsongens serietvåa Ystads IF, allsvenska konkurrenten HIF Karlskrona och division 1-laget Enköpings HF.

– Det är svårt att värdera eftersom det är många parametrar som vägts in, som reslängd, men det blir nog bra, säger Hasse Karlsson, tränare i HK Varberg, och fortsätter:

– Jag har ingen jättekoll på Enköping. Karlskrona blir spännande att möta, de kommer vi att tampas med i serien. Ystad är så klart favoriter och en utmaning för oss.

Totalt är det 32 lag som är med i cupen. Gruppspelet kommer att spelas från 14 till 29 augusti.

ANNONS

Karlsson ser positivt på att det blir tävlingsmatcher tidigt på säsongen.

– Det är ett bra koncept som jag självt också efterlyst i förhållande till handbollsligan och poolspel, vilket man egentligen tagit bort och ersatt med svenska cupen. Det blir speciellt det här året när cupen är begränsad till division 1, säger Karlsson och fortsätter:

– För framtiden är det en möjlighet för andra, mindre klubbar att visa upp sig och möta lag från handbollsligan. Det är positivt för handbollen i stort.

Svenska cupen kommer inte att vara som en ”vanlig” seriematch, i turneringen kommer nämligen ett handikappsystem tillämpas. Varje match ska inledas med ”shoot-out”, en helplanskontring där målvakten ska passa till löpande medspelare, som i sin tur får ta maximalt tre steg innan avslut. Bollen får aldrig nudda backen.

Ett lag från en sämre serie får genomföra tre shoot-out-skott per divisionsskillnad, dock är taket sex avslut. Möts två lag från samma serie ska båda lagen genomföra tre shoot-out-skott.

– Det blir spännande. Man får lägga någon träning på det, säger Karlsson.

Två lag kommer att ta sig vidare från varje grupp, sedan följs det av ett slutspel där det kommer att vara dubbelmöten från åttondelsfinal och framåt.

– Målet är att ta sig vidare från gruppen. Det ligger en Europaplats i potten om man skulle gå hela vägen. Om man går vidare blir minst två tävlingsmatcher till och det vore perfekt, säger Karlsson.

ANNONS

Spelordningen och -schemat är ännu inte fastställt. Åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler och final kommer att spelas efter augusti.

Läs mer: Karlsson stannar i HK Varberg – ex-spelare blir assisterande tränare

ANNONS