Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

HK Varberg-ledaren lever i ovisshet - riskerar att bli utvisad

Jebran Shamal, 24, har bott i Sverige i cirka fem år. Nu riskerar HK Varberg-ledaren utvisning.
– Jag har gråtit och inte kunnat sova, säger han.

Han beskrivs som en glädjespridare. En positiv kille med mycket energi. Men Jebran Shamals personlighet har ändrats senaste tiden. Till det sämre.

– Jag är inte som innan. Jag vet vad som händer om de skickar tillbaka mig. Det är svårt att förklara för någon som inte är i samma situation. Jag kan inte sova på nätterna, säger Jebran Shamal.

För drygt en månad sen fick Jebran avslag på sin asylansökan.

– Jag fick panik. Jag och min advokat trodde till 99 procent på uppehållstillstånd eftersom jag lagt fram bevis för domstolen och svarat på frågor, säger Jebran Shamal vid köksbordet hemma hos kompisen Eric Deliaune Aronius.

Gömd i Afghanistan och Ryssland

Shamal kom till Sverige 2016 som 19-åring från Afghanistan.

– Det var en tuff resa. Jag var gömd i Afghanistan i tio månader först, och sen var jag i Ryssland i tio månader. Pappa hade inte pengar att skicka både mig och min lillebror. Så han kom först och jag senare.

– Jag kände frihet från början. Jag kämpade med att lära mig språket, komma in i det svenska samhället och bidra. Och får man känslor för ett land, då måste man ge tillbaka, säger Jebran som har en hel pärm med meriter, utbildningar och goda vitsord.

Jebran har gjort rätt för sig från dag ett. Det finns vissa som inte gjort det utan bara glassar runt. Eller ljuger om sin ålder, men Jebran har velat vara ärlig. Klart det är orättvist

Han pluggar på Löftadalens folkhögskola och jobbar även inom hemtjänsten i Åsa.

– Jebran har gjort rätt för sig från dag ett. Det finns vissa som inte gjort det utan bara glassar runt. Eller ljuger om sin ålder, men Jebran har velat vara ärlig. Klart det är orättvist, menar Eric Deliaune Aronius.

Den första tiden bodde Jebran på flyktingboendet i Himle. Där bildade han bland annat ett fotbollslag, blandat med folk från Afghanistan och Syrien. Senare blev han involverad i HK Varberg och startade upp klubbens integrationslag.

– HK Varberg betyder mycket för mig. Hela klubben har stöttat mig. Jag har lärt mig språket och har även tagit med mig mina vänner, säger Jebran.

Vi understryker att både innan och under den här intervjun får Jebran frågan om han kan råka illa ut - om hans namn och bild syns i tidningen.

– Nej, ingen fara. Sverige är ett fredligt land. Här känner jag mig inte hotad. Men jag har väl sagt till Eric att åker jag in till Göteborg kan jag känna lite rädsla, eftersom det är en större stad.

Jebrans pappa heter Ghazni Gul Shamal och jobbar inom NDS, Afghanistans säkerhetstjänst, som kämpar mot talibanerna och terrorismen.

– Han var inom polisväsendet fram till 2013, efter det gick han över till säkerhetstjänsten och då förändrades våra liv. Åkte vi till skolan behövde vi vakt med oss, säger Jebran.

– I november 2013 blev vi attackerade, de sköt mot oss i bilen. Efter det kände pappa att han var tvungen att skicka iväg mig, säger Jebran Shamal och visar upp bilder på sin pappa och dokument som styrker att han jobbar för NDS.

Din pappa jobbar med Nato. Ni är inte muslimer. Vi ska döda er!

Pappan har ingen uniform på bilderna, utan är civilklädd, just på grund av sitt arbete inom säkerhetstjänsten. Det finns också officiellt hotbrev som skickats från taliban-rörelse i Afghanistan.

Vad står det i dem?

– Din pappa jobbar med Nato. Ni är inte muslimer. Vi ska döda er!

Även Migrationsverket har fått tagit del av hotbreven som Jebran och hans familj har fått, men de menar att det inte är skäl till uppehållstillstånd.

– De säger att du har lämnat bevis, men att det inte är tillräckligt, säger Eric Deliaune Aronius.

Jebran Shamal bara suckar.

– Jag känner inget förtroende för Migrationsverket. Vi har lämnat in en massa papper och bevis kring pappas arbete. Det har tagit tid och jag har tänkt: ”det är kanske för att de kollar alla papper”. När de googlar hittar de inget, men det brukar inte vara så många träffar på nätet när en person jobbar för säkerhetstjänsten...

Lillebror Hejran kom till Sverige 2014 som 14-åring. Han fick permanent uppehållstillstånd efter bara en månad.

– Vi har samma pappa, men hade jag varit 17 istället för 19 så hade jag gått under gymnasielagen, säger Jebran och fortsätter:

– Min lillebror ringer ibland och är ledsen för min skull, men han säger: ”du är stark, vi måste lösa det här”.

Resten av familjen är kvar i Afghanistan, förutom en syster som bor i Belgien.

– Migrationsverket ifrågasätter varför mamma och pappa inte vill komma hit till Sverige, men det är för att de tar kampen och vill slåss mot talibanerna.

– Har jag inte pratat med pappa på några dagar så tror jag det har hänt något. 2017 blev han utsatt för en bilbomb.

– Det finns officiella papper från sjukhuset där han låg och polismyndigheten registrerade att pappa var skadad. Det har jag bevisat för Migrationsverket.

HK Varberg försöker backa upp honom.

– Vi försöker så gott det går att stötta Jebran. Och sprida att Sveriges migration inte funkar. Det finns vissa som inte sköter sig, men får stanna - medan andra får det inte. Fem år. Någonstans får det inte gå till på det här sättet, säger Eric Aronius.

Jebran överklagade beslutet till Kammarrätten. Sedan intervjun gjordes har han fått ett nytt avslag. Hans enda chans är att söka arbetstillstånd, men det kräver att Jebran Shamal blir fast anställd i ett till tre år.

Läs mer om handboll här

Fler lokala sportnyheter hittar du här