”Bästa laget vi någonsin haft”

Femte raka allsvenska säsongen. Men i år har HK Varberg en högre målsättning. – Tidigare har den varit att hänga kvar. Nu är det mer att ligga i toppen, säger Tobias Bengtsson.

ANNONS
|

Ja, HK Varberg har kvalat sig kvar tre år men förra året behövde man inte gå den nerviga vägen. Tobias Bengtsson har varit med på hela resan ända sedan han återvände från Drott. Och årets upplaga är vass.

– Det bästa laget Varberg har haft någonsin. Så länge alla får vara hela och friska, säger ”Tobbe”.

Kan ni till och med ta klivet upp i Elitserien?

– Det kan jag inte säga nu, men absolut, vi siktar högre i år.

På försäsongen har Varberg gjort bra resultat. Man har bland annat besegrat Aranäs, som seriemässigt är Hallands främsta lag numera, med tanke på att Drott ramlade ur högsta serien.

ANNONS

– Det var fjärde gången i rad som vi slog dem, så där vi har ett övertag på Aranäs.

HKV har haft en del småskador och träningsmatchen mot Önnered fick ställas in då truppen däckats av förkylningsvirus.

Lite otur, men vi har ändå spelat ihop oss, och på lördag ska vi ha full trupp.

Varberg inleder borta mot IFK Tumba, och med i truppen finns Daniel Lindgren, som fick förra säsongen spolierad av lungemboli.

– Han har tränat på hela sommaren och har eget ansvar, men han har ju fått godkänt av läkarna att köra hundra procent. Jag tror inte han tänker på det. ”Danne” äter blodförtunnande varje dag, men jag tycker till och med att han är i bättre form än innan skadan förra året, säger Bengtsson.

Men den som imponerat mest hittills är enligt ”Tobbe” nyförvärvet från Vinslöv - Anton Jönsson.

– Jag tror Anton kommer få ett genombrott, säger Tobias och nämner även andra nyförvärv som Petter Nyström (som dock haft problem med en fot) och Jonathan Tygesen.

Den här säsongen kommer man som sagt möta Drott. Den 1 november är det dags.

– Trots dålig ekonomi och turbulens så känns det som de fått ihop ett slagkraftigt lag som kommer ligga med högt uppe. De har nästan bara mött elitserielag och lag från Danmark. Dessutom tränar de väldigt mycket också. Om det är bra eller om det blir för tufft hela säsongen, det återstår väl att se.

ANNONS

Några känslor kvar för klubben?

– Nej, det är väl sju, åtta år sedan jag var där, det känns inget speciellt, men det är såklart kul att få möta dem i derby.

Varberg blev lite av ett publiklag när man fick återvända till sin gamla hall förra säsongen. Bengtsson hoppas trenden håller i sig.

– Det är roligare att kolla på ett lag i toppen än ett som riskerar att åka ur. Spelar vi bra, då kommer det folk.

Fakta om lagen

Amo Handboll

Alstermo har endast 850 invånare, men Amo förnekar sig inte.

– Vi har värvat Simon Nordh (tidigare i Drott), Varbergs kanske bästa spelare, Nicklas Andreasson, Tumbas bästa spelare. Folk vet nog inte hur bra vi är, säger tränare Andreas Stockenberg som tror hårt på OV Helsingborg men sågar Anderstorp, ”de är helt odugliga och tar max fem poäng” och – Drott.

– Drott blir en flopp i år, jag tror inte att de går upp, säger ”Stocken” som under hösten kommer assisteras av korsbandsskadade Andreas Palmay.

Anderstorps SK

– Målet är att hänga kvar. Vi är nykomling och kommer få det tufft. Men vi hoppas knipa många poäng i vår trånga hemmahall. konstaterar tränare Petri Espinasse.

Extra tufft då klubbens två främsta värvningar och tillika Drottbekantingar, målvakten Olle Lindblom kan bli borta fram till jul och Adam Santos, tung vänsternia hämtad från Amo, missar hela säsongen. ASK-killen Robin Frisk lånas in som ersättare från Celtic.

IF Hallby

Tog steget upp efter att ha vunnit den södra ettan. Delvis tack vare förre drottaren Anton Andersson.

– Anton och Joel Järlfors fick dra ett tungt lass. Men nu har Anton fått hälsosam konkurrens av Olle Ek, mittnia från Alingsås, säger tränare Kim Shepherd som även hämtat in Oliver Löfwenius och ersatt Simon Matthijs (Anderstorp) med Robin Svensson från RIK.

LIF Lindesberg

Snacka om kontinuitet! En spelare in, inga som lämnat.

– Det får man se som ett gott betyg, säger nye tränaren Tobias Pettersson, närmast från damallsvenska Boden.

Fjolårsfyran, som kvalade till eliten, spänner dock inte bågen nämnvärt.

– Ambitionen är att inte hamna sämre i år, lite blygsamt kanske, säger Pettersson som tror mycket på U20-landslagsmannen Jesper Nilsson.

OV Helsingborg

Med den välmeriterade makdonske målvakten Jane Cvetkovski från Bosna Sarajevo upptill Lugis Johan Larsson som gjorde nästan en halv säsong i Drott i fjol har Ulf ”Tubbi” Sivertsson kanske seriens bästa målvaktspar. Lägg därtill Oskar Cosmo (IFK Kristianstad), Linus Nilsson (Runar, Norge) och Zlatko Pavicevic (Brännans HF) och laget känns vassare trots tappen av Michael Qvist (Nordsjælland Håndbold) och Michael Andersson (IFK Skövde)

Rimbo HK

Fjolårets allsvenska skyttekung Endrit Abduallhi, som gjorde hela 196 mål, har gått till IFK Skövde och lämnar ett enormt tomrum efter sig.

– Det går ju inte ersätta. Men bröderna (Jeff och Ken Tollbing) och Patrik Söderlund får dra ett stort lass, säger tränaren Dick Tollbring som även hoppas mycket på Simon Axelsson från IK Bolton.

Målsättningen är nytt kontrakt.

RP IF Linköping

Patrik Tosteberg, Niklas Warvne, Olle Löfstedt, Philip Claudius, Erik Nyberg och David Näsman var med när Magnus Anderssons gamla moderklubb RP för tre säsonger sen spelade i Allsvenskan. Nu är det dags igen och sextetten förblir klubben trogen. Tillskott finns i Samuel Johannesson, Kroppskultur och fyra uppflyttade juniorspelare. Vann serien överlägset, men kommer RP väga för lätt i Allsvenskan? Tyngd och längd verkar saknas.

Skånela IF

Slog Tumba med 35–20 i genrepet och Märstaklubben blir att räkna med tror tränare Jimmy Karlsson.

– Det känns oförskämt bra. Får vi vara skadefria skulle det förvåna mig om vi blir sämre än topp fyra.

Femman från ifjol har fått behålla nästan samma trupp och förstärkt med Alingsås mittsexa Oskar Hedvall samt kantspelaren Robert Ladan från Warta. Duktige målvakten Tobias Olsson har dock lagt mjukisbrallorna på hyllan.

IFK Tumba

Efter två år med Tyresös damlag har Johan ”Limpan” Lindahl tagit sig an Tumba. Fjolårsnian har tunga tapp i Simon Sonesten (Guif) och Nicklas Andreasson (Amo). På plussidan finns Ricoh-lånet Mattias Windahl.

– Vi får se vart vi står, första målet är att hålla oss kvar, men om allt klaffar hoppas jag på övre halvan, säger Lindahl som har etablerade spelare i Olof och Rasmus Johansson samt skytten Andreas Liverstam att luta sig mot.

Tyresö

Unge tränaren Toni Andersson gör sin fjärde säsong som huvudtränare, trots sina blott 26 år. Tyresö fick kvala sig kvar i fjol. I år är målet att slippa det. Dock tappar laget tyngd fram till jul då skyttekung Calle Andersson brutit nyckelbenet.

Fjolårstruppen, med kuggarna Gustaf Skagenving (mv) och Johan Bruun (9m), är som så när intakt.

HK Drott

För första gången sedan 1968 spelar HK Drott inte i högsta serien. Klubben vill tillbaka, men har inte bråttom.

– Viktigast är att vi är tillräckligt starka när vi väl går upp, säger tränaren Diego Perez Marne.

Tränaren har, utöver mängder av uppflyttade talanger, bland annat adderat kubansk kraft i form av niometersspelaren Yosdany Rios samt längd och försvarsstyrka i brasilianske mittsexan Leonardo Domenech de Almeida. Vänsternian Filip Berentsen och speldirigenten Erik Lindau, båda hämtade från seriekonkurrenten VästeråsIrsta, är två andra nyförvärv.

VästeråsIrsta HF

Tvåa i fjol och kval till Elitserien men ett helt annat läge nu. Nyckelspelare som Jonas Daglund (Önnered), Andreas Bamberg (slutar), Philip Åkesson (IFK Ystad) samt Erik Lindau och Filip Berentsen (Drott) är borta och bister ekonomi har satt stopp för etablerade förvärv.

– Vi går igenom ett stålbad och har fått flytta upp många unga spelare. Men vi har kvar en bra stomme där Alexander Stenbäcken givetvis blir nyckelspelare, säger tränare Andreas ”Aje” Jansson.

Önnereds HK

Göteborgsklubben har medvetet rensat ut i truppen även om man gärna hade behållit högernian Erik Nylén.

– Men vi fick hit dem vi ville och Daglund (Jonas, nia från IrstaVästerås) och Berg (Jonathan mittsexa från Drott) är fina nyförvärv, menar tränare Magnus Lundbäck som har som mål att bli bättre än fjolårets åttonde plats.

Sebastian Abrahamsson, som är tillbaka i målet efter skada, blir viktig.

ANNONS