Albin Lagergren hoppas på ett frejdigt Sverige i VM.
Albin Lagergren hoppas på ett frejdigt Sverige i VM. Bild: CARL SANDIN

Albin Lagergren ser fram emot handbolls-VM

Förra mästerskapet blev spolierat av en hjärnskakning. Nu blickar en hel och frisk Albin Lagergren fram emot VM.
– Det ska bli väldigt roligt, säger högernian.

ANNONS
|

Albin Lagergren är en av de mest erfarna i landslaget nuförtiden.

Inte minst i kommande VM, som spelas i januari.

Målvakten Mikael Appelgren är skadad. Lukas Nilsson, Jesper Nielsen, Niclas Ekberg och Linus Arnesson tackade nej. Och Andreas Nilsson lämnades utanför truppen.

Men Rhein-Neckar Löwen-spelaren från Varberg är uttagen.

Han ska spela tillsammans med nio mästerskapsdebutanter.

– Jag tycker att vi har en väldigt intressant trupp. Det är många spelare som gör det väldigt bra i sina klubblag. Det ska bli väldigt intressant att se dem i mästerskapssammanhang. Jag tror det kan bli väldigt snabb och rolig handboll att titta på, säger Lagergren och fortsätter:

ANNONS

– Men absolut, vi tappade väldigt bra spelare och man hade självklart velat att de skulle vara med. Jag förstår dem med tanke på hur det ser ut i världen.

Hur reagerar du på att spelare som Lukas Nilsson, Andreas Nilsson och Niclas Ekberg inte är med?

– Man vill alltid åka med ett så bra lag som möjligt. Samtidigt förstår jag dem. Om man blir smittad tror jag inte att det är någon som hade velat bli kvar i Egypten i två veckor. Jag har all förståelse för dem som tackar nej.

Du själv hyste inga tvivel?

– Nej, det tycker jag inte. Så länge jag är hel och frisk vill jag vara med i landslaget.

– Det ska bli väldigt roligt. Det är alltid roligt att vara med i landslaget. Sedan blir det ett speciellt mästerskap med allting som händer i omvärlden. Det ska bli intressant hur de löst alla säkerhetsfrågor.

På tränarbänken är det också ett relativt nytt namn, den tidigare storspelaren Glenn Solberg. Norrmannen ledde Sverige för första gången i höstas.

Lagergren har fått ett positivt intryck av efterträdaren till Kristján Andrésson.

– Efter den samlingen vi hade tyckte jag att det var jättebra. Roliga träningar och roligt sätt att spela på. Mycket fart och fläkt. Det tycker jag är roligt. Jag tror att det kan bli väldigt bra.

ANNONS

Så, vad är det som Sverige ställs mot i Egypten? I gruppspelet väntar värdnationen, Chile och Tjeckien. Ett på förhand beskedligt motstånd. De två bästa lagen från de totalt åtta grupperna avancerar till huvudrundan.

– Det är en grupp som vi absolut ska ta oss vidare från. Egypten blir nyckelmatchen för att med sig full pott. Men Egypten på hemmaplan är en väldigt tuff match, oavsett om det är publik eller inte.

Ja, publikfrågan är fortfarande oviss. Lagergren tror att det blir ett mästerskap inför tomma läktare. Men det internationella handbollsförbundet planerar för att tillåta ett visst åskådarantal.

Men VM kommer att bli av. Och Lagergren tillsammans med ”Blågult” får någonstans revanschera sig efter hemma-EM. Det gick åt skogen för svensk del – och högernians turnering var nästan över innan den hann börja. Efter premiärmatchen fick han hjärnskakning.

– För egen del blev inte mycket till mästerskap i och med att jag hade hjärnskakning. Det var väldigt synd att man inte kunde vara med fullt ut eftersom det var ett hemmamästerskap. Vi hade väldigt mycket förväntningar på oss som vi tyvärr inte levde upp till.

Han har inga biverkningar i dag. 28-åringen spelar för fullt i Tysklands just nu näst bästa klubb och han är lagets fjärde bäste målskytt.

ANNONS

– Jag tycker att jag är på väg uppåt igen. Prestationerna blir bättre och bättre och jag känner mig i bra form. Det är roligt.

Hur ser du på lagets säsong?

– Jag tycker att vi har gjort en bra första halva. Men har vi tyvärr tappat fler poäng den senaste veckan än vad vi har gjort under resten av säsongen. Om man bortser från det tycker jag att vi har gjort en bra första halva.

Några matcher klubblagshandboll återstår innan landslagssamlingen. Så hur går det för Sverige? Lagergren lägger locket på. Varbergaren vågar sig inte på en gissning.

– Hehe, nej. Men vi ska ta oss förbi första gruppen. De förväntningarna ska vi ha på oss själva.

Sedan kan allt hända, eller?

– Ja. Absolut. Man får också se vad som händer under mästerskapet, om ett lag får skador eller så. Det är ett väldigt tufft mästerskap med många matcher på kort tid. Mycket kan hända.

Sveriges trupp:

Målvakter:

Andreas Palicka, Rhein-Neckar Löwen, 105 A-landskamper/6 mål

Mikael Aggefors, Ålborg Håndbold, 19/0*

Peter Johannesson, TBV Lemgo, 14/0*

Vänstersex:

Hampus Wanne, SG Flensburg-Handewitt, 33/79

Lucas Pellas, Montpellier HB, 15/41

Mittsex:

Max Darj, Bergischer HC, 65/37

Fredric Pettersson, Montpellier HB, 56/77

Anton Lindskog, HSG Wetzlar, 14/12*

Högersex:

Daniel Pettersson, SC Magdeburg, 28/86

Valter Chrintz, Füchse Berlin, 15/19

Vänsternio:

Alfred Jönsson, TSV Hannover-Burgdorf, 2/1*

Jonathan Carlsbogård; TBV Lemgo, 1/1*

Mittnio:

Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt, 90/309

Felix Claar, Ålborg Håndbold, 9/11*

Jonathan Edvardsson, IK Sävehof, 1/0*

Högernio:

Albin Lagergren, Rhein-Neckar Löwen, 52/149

Linus Persson, US Ivry, 18/27*

Lukas Sandell, Ålborg Håndbold, 0/0*

* Mästerskapsdebutant.

ANNONS