Albin Lagergren med i svenska EM-truppen

Sverige får klara sig utan rutin på högerkanten i handbolls-EM. Niclas Ekberg hade tackat nej sedan tidigare, och även axelskadade Mattias Zachrisson saknas i den svenska 16-mannatruppen.

ANNONS
|

– De har abonnerat på positionen i nästan tio år. Så det är två oerfarna spelare som kommer att vara våra högersexor, säger förbundskapten Kristján Andrésson.

Ekberg har tackat nej av familjeskäl, men när Kristján Andrésson presenterade EM-truppen fanns det fortfarande en förhoppning att Mattias Zachrisson skulle kunna vara med. Men han är i nuläget inte frisk nog för spel i hemmamästerskapet i januari.

I stället får Daniel Pettersson, Magdeburg, och Valter Chrintz, IFK Kristianstad, bära ansvaret för kantspelet till höger.

– Daniel Pettersson har gjort det jättebra i Bundesliga i sitt klubblag Magdeburg, och Valter Chrintz har det senaste året varit väldigt duktig på de landslagsläger som han har varit med på, säger Kristján Andrésson.

ANNONS

Debutant även på andra kanten

Även på vänstersex blir det ett oprövat kort när mästerskapsdebutanten Lucas Pellas, Lugi, får chansen tillsammans med erfarna Jerry Tollbring.

– Lucas har gjort det jättebra i Lugi de senaste säsongerna, det är en duktig målskytt. Det ska bli spännande att se vad han kan göra, säger Andrésson.

Premiärtruppen – Sverige inleder mot Schweiz 10 januari – måste spikas den 9 januari. Efter det har Andrésson fortfarande möjlighet att byta in två spelare från bruttotruppen under huvudrundan. Det gör att spelare som Mattias Zachrisson och Lukas Persson ändå inte är helt uteslutna trots skador.

Persson skulle kanske behövas, då Sverige bara har anmält en högernia, Albin Lagergren, i nuläget.

– Albin kommer såklart få en hel del speltid. Men vi tänker oss också att vi har en del lösningar med högerhänta högernior, beroende på hur matcherna ser ut, säger Andrésson.

Sedan tidigare står det klart att Hampus Wanne missar EM efter att ha opererat hälen, medan veteranen Kim Andersson har tackat nej av familjeskäl.

ANNONS