Karl Toom och Gustav Rydergård.
Karl Toom och Gustav Rydergård. Bild: JONATHAN NÄCKSTRAND/KRISTER ANDERSSON

Agenten Gustav Rydergård bakom HK Varbergs Toom-värvning

HK Varberg värvade en 23-årig estländare från tyska andraligan. Hur hamnade egentligen Karl Toom här? Agenten Gustav Rydergård hade ett finger med i spelet.
– Först tänkte jag att han kanske var inaktuell för att spela i Varberg, säger Rydergård.

ANNONS
|

22 maj 2020. Efter att säsongen blåsts av i förtid förstärker HK Varberg. Klubben knyter till sig en 197 centimeter lång och 100 kilo tung vänsternia från Estland. Hans namn är Karl Toom och 23-åringen spelade senast för Emsdetten i tyska andradivisionen.

– En ambitiös spelare som kommit en bra bit i sin utveckling redan. När Karl kommit in i laget så kommer han säkerligen bidra med en hög kvalitet. Det ska bli spännande att se honom i den nya gröna tröjan, säger Kent Carlson, sportsligt ansvarig, i en kommentar på klubbens hemsida.

Kontraktet är skrivet över två år.

***

ANNONS

8 november 2020. Karl Toom befinner sig på landslagsläger – och visar vad han går för. Storskytten gör elva mål mot Österrike, och fyra mot Tyskland. Veckan innan imponerade han mot giganten inom svensk handboll, IFK Kristianstad. Då svarade han för åtta fullträffar.

Det är en spelare som uppenbarligen har kvaliteter. Så hur kunde fjolårssäsongens sämsta lag i handbollsligan värva honom? Den svenske agenten Gustav Rydergård var inblandad. Den tidigare Alingsås- och Önnered-mittsexan företräder estländaren.

– Han var i Tyskland. Han kom dit relativt ung och stod lite still i sin utveckling. Vi tittade på olika alternativ och så nämndens Skandinavien. Då tänkte vi ”han är ung, det skulle passa honom bra”. Det är en annan slags handboll att utvecklas i, säger Rydergård.

Byta bort stagnation i Tyskland för ett lyft i handbollsligan? Kanske. Men det går att argumentera för att det är ett steg nedåt. Den tyska högstaligan rankas som den bästa i hela världen, och andradivisionen är bra. Ungefär som Premier League och Championship inom fotbollen.

– Det är definitivt världens bästa andraliga. Jag kan tycka att svenska lag spelar en mer teknisk och snabbare handboll än vad de gör där. Det är en jättebra liga med mycket publik. På en del sätt är det bättre än i Sverige, säger agenten och fortsätter:

ANNONS

– Men det är ganska statisk handboll i andraligan och han hade varit där ett par år. För att han ska utvecklas till den spelaren jag tror han kommer att bli så tyckte jag att han behövde komma bort från det. Det tyckte han också.

De blickade ut över den europeiska kontinenten och sonderade marknaden. Det visade sig att ett lag i Halland behövde en vänsternia. En vänsternia som även kunde spelade bakåt.

– Först tänkte jag att han kanske var inaktuell för att spela i Varberg. Men de gjorde ett övertygande jobb. Bra scouting och de visste vad de ville ha. De övertygade också Karl. På den vägen hamnade han i Varberg. Jag tycker att de gjorde ett bra jobb.

Karl Toom har varit viktig för HK Varberg sedan ankomsten. Han är en av lagets främsta målskyttar och vital i defensiven. Estländaren och hans agent har också lagt fram en plan för hur han ska ta kliv i Sverige.

– Det är få spelare som är 23 år och färdigutvecklade. Han behöver jobba på vissa saker. Det är jättebra att han får stort förtroende bakåt. Han utvecklar sitt försvarsspel hela tiden, säger Rydergård och fortsätter:

– Första målet för honom är att etablera sig som en av seriens bästa spelare. Det är han ibland, tycker jag. Jag tycker redan nu att han gjort matcher för Varberg där han varit fantastiskt bra. Sedan har han blandat och gett. Det handlar om att vänja sig vid en ny liga och en ny typ av handboll.

ANNONS

Över två säsonger sträcker sig avtalet. Det är så länge som HK Varberg definitivt kan behålla sin vänsternia. Sedan bär det kanske av någon annanstans. För det är inte här i Varberg eller ens i Sverige som agenten ser sin klients slutstation i.

– På sikt är målet för Karl är att spela i förstaligan i Tyskland eller i liknande miljö. Han har kvaliteter redan nu som skulle fungera där. Det har han bland annat visat i landslaget. Planen är att etablera sig här och ta steget vidare när han är redo. Man kan skriva en önskelista, men man måste göra jobbet också.

Rydergårds bisyssla – sportchef i AIK

Det är dock svårt att blunda för att Rydergård själv har ett annat uppdrag utöver agentverksamheten. Han är sportchef i AIK som ligger i allsvenskan.

– Det finns ingen konflikt där. Skulle det någonsin uppstå får man lösa det. Det är klubbar med väldigt små medel så det bygger på oss som lägger ner all fritid på det. Vi är inte så många som driver AIK:s handbollssektion. Det är på den nivån att spelarna har matchersättning som knappt täcker resekostnaderna till träningarna. Där det inte finns några pengar är det väldigt svårt att sitta på dubbla stolar.

ANNONS

Estland är ingen nation som förknippas med handboll – och HK Varberg har två spelare därifrån, den andre är linjespelare Armi Pärt. Dessutom kommer målvakten Arturs Kugis från Lettland och Oscar Kihlstedt är från Finland. Inte heller några handbollsländer.

Rydergård har ett par klienter från Baltikum och Finland. Han tycker att det är länder som befinner sig utanför många klubbars radar.

– Det finns definitivt talang. Det finns inte så många spelare, men det finns några som är riktigt, riktigt bra. Men det är en annan handbollsmiljö och de är inte lika bra skolade.

Rydergårds uppfattning är att det hade varit svårare för Varberg att hitta – och lyckats värva – en svensk spelare av Tooms kaliber. Det ser agenten som en styrka hos HKV.

– De vågar gå utanför ramarna. De såg att det var möjligt att ta en väldigt bra spelare till Varberg. Det går nog inte att hitta riktigt samma kvalitet i Sverige. Det finns inga dolda kort i för de svenska klubbarna. Då finns det konkurrens från alla topplag i Sverige och de norska och danska klubbarna.

HKV kan ha prickat rätt. Karl Toom kan ha prickat rätt. Gustav Rydergård kan ha prickat rätt. Samtliga kan då skatta sig lyckliga.

ANNONS

– Hittills har det varit väldigt lyckat för Karl i Varberg. Han har gjort det jättebra bakåt och varit outstanding framåt i några matcher. Hittar han den nivån varje match framåt så är han redan nu en av seriens bästa vänsternior, avslutar Rydergård.

Läs mer: Han är HK Varbergs nya kantspelare

Läs mer: Matchen mot Sävehof kan ställas in efter coronasmitta i truppen

ANNONS