Hideki Matsuyama kan bli förste japan att vinna en major-tävling i golf. Inför slutrundan i US Masters har Matsuyama fyra slags ledning till tvåan.
Hideki Matsuyama kan bli förste japan att vinna en major-tävling i golf. Inför slutrundan i US Masters har Matsuyama fyra slags ledning till tvåan. Bild: Gregory Bull/AP/TT

Han kan skriva japansk golfhistoria

Blir det japansk golfhistoria genom Hideki Matsuyama? Eller får Xander Schauffele alternativt Will Zalatoris sitt genombrott? Och kan Henrik Stenson nå en efterlängtad framgång efter lördagens formbesked? Det är förutsättningarna när den avslutande rundan av US Masters i golf avgörs i kväll.

ANNONS

När lördagens runda tillfälligt fick avbrytas för risk för åska var det flera storstjärnor som tappade fokus och sitt spel.

Hideki Matsuyama gjorde tvärtom, samlade ihop sig efter en tidigare miss och gick de avslutande åtta hålen på sex slag under par och totalt 65 slag. Från att varit en mängden i resultatlistan startar han dagens avslutande runda med fyra slags ledning före en kvartett utmanare.

En ny upplevelse

Skulle Matsuyama stå som vinnare blir det inte bara hans utan även Japans första major-seger på herrsidan någonsin.

– Det kommer att bli en ny upplevelse för mig, att leda inför finalrundan i en major. Jag antar att allt jag kan göra är att försöka att slappna av så gott jag kan i kväll, förbereda mig väl och bara göra mitt bästa, sade han till CBS via tolk.

ANNONS

På damsidan har Japan två major-segrare, den senaste genom Hinako Shibuno i British Open (2019). I landet där golf är en extremt stor idrott och de mest framgångsrika inhemska spelarna bevakas minutiöst av japanska medier har många heller inte klarat av förväntningarna, till exempel Ryo Ishikawa som när han för drygt tio år sedan slog igenom sågs som en framtida major-vinnare men aldrig varit riktigt i närheten.

Coronapandemin har dock gjort att utländska medier och då bland annat japanska, begränsats under US Masters vilket Matsuyama inte döljer att han är väldigt tacksam över:

– Jag vet inte hur jag ska svara på ett bra sätt men att stå inför medier är fortfarande svårt. Jag är glad att en del är här för att bevaka tävlingen men det är inte min favoritsysselsättning att svara på frågor. Med färre medier har det varit mindre stressfyllt och jag har njutit av veckan.

Bakom honom finns nu en rad utmanare. Justin Rose som varit ledning sedan torsdagens start ligger nu delad tvåa efter en 72-runda. Med en tidigare major-seger (US Open, 2013) och tidigare världsetta har han definitivt rutin för att kunna slåss om segern.

Australiskt hopp

Samma erfarenhet har inte 27-årige Xander Schauffele eller Will Zalatoris, 24, men båda ses som den nya generationens stjärnor där en vinst i US Masters skulle vara det definitiva genombrottet. Med i toppen finns även 37-årige Marc Leishman från Australien.

ANNONS

För svensk del finns det också en hel del att glädjas åt. Henrik Stenson som kom till Augusta, Georgia, med usel form lyckades även under tredje rundan prestera en stark insats framförallt genom utmärkt puttning.

– Kanske några fler ljusglimtar idag med några bättre slag men fortfarande några billiga missar från bra positioner. "Skjuter" man under par på Augusta gör man alltid ett bra jobb och får vara nöjd med det. Även om vi inte har spelet på topp så krigar vi på och gjorde återigen en bra runda, säger svensken till Svensk Golf.

Delad 13:e plats

Precis som i fredags blev det 71 slag och Stenson ligger nu på delad 13:e plats. Även om han i teorin inte har något med slutsegern att göra finns ändå ett tydligt mål. Skulle svensken hamna bland de tolv främsta får han en inbjudan även till nästa års tävling. I nuläget är 45-årige Stenson rankad 117 i världen och därför långt ifrån de 50 främsta som annars får spela US Masters.

– Jag hoppas att jag kan gå ut och spela ett någorlunda vettigt varv imorgon också naturligtvis. Spelet har ju varit ganska dåligt under längre tid så vi krigar på. Det är lite halvkämpigt men vi gör vad vi kan och hoppas få med oss en score imorgon också.

ANNONS

Tobias Österberg/TT

Xander Schauffele slutade tvåa i US Masters 2019. Nu jagar han på nytt en seger.
Xander Schauffele slutade tvåa i US Masters 2019. Nu jagar han på nytt en seger. Bild: Charlie Riedel/AP/TT
Henrik Stenson har överraskat i årets upplaga av tävlingen.
Henrik Stenson har överraskat i årets upplaga av tävlingen. Bild: Christer Höglund/TT
ANNONS