Hammarby är klart för final i svenska cupen. Arkivbild.
Hammarby är klart för final i svenska cupen. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Hammarby i final för första gången på 28 år

Hammarbys damer är klara för final i svenska cupen i fotboll för första gången sedan 1995.
Med var sitt mål i förlängningen ordnade Simone Boye Sørensen, Matilda Vinberg och Madelen Janogy segern, 4–1, i semifinalen mot Piteå.
– Det ska bli fantastiskt kul. Det här har varit vårt mål, säger Janogy till C More.

|

Den 18 maj gör Hammarby upp med Häcken om segern i svenska cupen 2023. Häcken tog sig till final redan på lördagen (2–1 mot Kristianstad) och dagen därpå fick Göteborgslaget sällskap i finalen av "Bajen" som besegrade Piteå hemma på Hammarby IP.

Efter 90 minuter var det helt jämnt, 1–1, men avgörandet kom under den första förlängningskvarten.

– Vi har kontroll på matchen och kommer till många bra lägen, sedan är Piteå bra på kontringar och det visste vi om. Men vi visste att fortsätter vi att trycka på så kommer det att komma, säger Hammarbys Madelen Janogy till C More efter matchen.

Först gjorde australiskan Kyra Cooney-Cross skäl för sitt efternamn när hon skickade ett perfekt frisparksinlägg mot den bortre stolpen där Simone Boye Sørensen stod placerad. Den 31-åriga danskan nickade bestämt upp 2–1 i nättaket fem minuter in i förlängningen.

Och precis innan den första förlängningskvarten var över satte Matilda Vinberg spiken i kistan. Jonna Andersson levererade framspelningen in i straffområdet och Vinberg vände runt snabbt och borrade in 3–1 i det bortre hörnet.

Tunga värvningar

Efter sidbytet nickade sedan Madelen Janogy in slutresultatet 4–1 på hörna.

Det är första gången sedan 1995 som Hammarby når final i svenska cupen på damsidan. Den gången vann man turneringen, för andra året i rad, efter finalseger mot Älvsjö.

Kanske är Stockholmslaget också på väg mot en ny storhetstid nu.

Hammarby har satsat tungt de senaste åren och plockat in svenska landslagsspelare som Madelen Janogy, Jonna Andersson och inför den här säsongen: Julia Roddar. De två sistnämnda spelade från start mot Piteå, och Anderssons vänsterfot låg bakom både ledningsmålet.

Hennes hörna hittade, via en skarv, huvudet på norskan Sara Kanutte Fornes som nickade in 1–0 i den 15:e minuten.

"Orkar inte riktigt"

Trots det spelmässiga övertaget skapade hemmalaget få heta målchanser under första halvlek, och fick nöja sig med en uddamålsledning i paus.

I den 58:e minuten kom kvitteringen.

När varken Simone Boye Sørensen eller Lotta Ökvist visade tillräckligt med beslutsamhet för att få undan en långboll från den egna planhalvan, högg Piteåspelarna direkt.

Anam Imo snodde åt sig bollen, petade den vidare till Hanna Andersson och stack sedan mot mål. Andersson spelade tillbaka och Imo kunde kallt rulla in kvitteringen bakom Anna Tamminen i Hammarbymålet.

Piteå höll jämna steg resten av ordinarie tid. I förlängningen var dock Hammarby numret för stort, medger Piteåmittfältaren Olivia Holm.

– De för matchen men vi sitter ihop bra och hotar dem i djupet med våra omställningar. Vi skapar ändå lägen och ordnar en förlängning. Det är surt att vi inte orkar riktigt hela vägen. Vi orkar inte riktigt stå emot på slutet, säger Holm till C More.