Lewis Hamilton.
Lewis Hamilton. Bild: Hassan Ammar/AP/TT

Hamilton kritiserar Saudiarabien: "Skrämmande"

För första gången någonsin stannar formel 1-cirkusen i Saudiarabien. Något den brittiske stjärnan Lewis Hamilton inte är bekväm med.

ANNONS

En av anledningarna är landets kriminalisering av homosexuella. I Saudiarabien kan en samkönad relation leda till fängelse eller piskning.

Den sjufaldige världsmästaren Lewis Hamilton kallar lagarna för "skrämmande".

– Om jag känner mig bekväm här? Det skulle jag inte säga, säger han inför loppet i Jidda på söndag.

– Men det är inte mitt val. Vår sport har valt att vara här.

Inför GP-tävlingen i Saudiarabien har flera människorättsorganisationer, däribland Human Rights Watch (HRW), anklagat formel 1 för att bidra till att tvätta Saudiarabiens rykte.

"Den saudiska regeringen gör allt i sin makt för att begrava sina oerhörda brott mot de mänskliga rättigheterna under offentliga spektakel och idrottsevenemang", sade Michael Page, HRW:s biträdande ordförande i Mellanöstern, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Hamilton anser att tävlingen är ett bra tillfälle att lyfta människorättsfrågorna i landet.

– Medan vi är här så är det viktigt att arbeta för att öka medvetenheten, säger han.

Den 36-årige britten bar en regnbågsfärgad hjälm i Qatar, där homosexualitet också är olagligt, förra månaden, och kommer att göra detsamma både i Saudiarabien och i säsongens sista tävling i Abu Dhabi nästa helg.

– Flera förändringar måste till och vår sport måste göra mer, säger han.

Även den tyske stjärnan Sebastian Vettel ska visa sitt stöd till hbtq-personer genom att bära regnbågsfärger på kläderna.

Det återstår två lopp av säsongen. Lewis Hamilton ligger tvåa i VM-sammanställningen, åtta poäng efter ledaren Max Verstappen.

ANNONS