Halländska ridskolor har viktgräns för ryttare

Viktgräns för ryttare på ridskolor diskuteras just nu inom Ridsverige.
– Jag välkomnar det. Jag har länge haft viktgräns för ryttare på mina hästar, säger Madelaine Sandström på Åsens gård islandhästar och ridskola.

ANNONS
|

Umeå Ryttarförening har infört en viktgräns för sina ridskoleelever. Den som väger mer än 95 kilo ombeds att sluta rida till hösten. Detta har skapat debatt inom ridsporten i Sverige

Riksidrottsförbundets ser negativt på viktgränser utifrån dess regler kring utövares hälsa och kroppsuppfattning.

– Är det bättre att man rider sönder hästarna? Vi har ju en djurskyddslag också. Vi ska ta hand om våra djur. Det är allmänt känt att hästar har fått ont i ryggen av för tunga ryttare. I Sverige går hästarna flera timmar med ryttare på ryggen på ridskolorna och på turridningarna, och då behöver man viktgräns, säger Madelaine Sandström.

ANNONS

Hon har tio hästar på sin gård.

– Jag vill inte ha ryttare som väger 90-100 kilogram på mina islandshästar eftersom de går mer än fritidshästar gör. Att jag haft en viktgräns är för att jag är mån om mina hästar. Man kan ju inte bara tänka på sig själv hela tiden. Att jag ska och jag har rätt till allting. Det har man inte alls, säger Madelaine.

Vi har talat med flera ridskolor och Varbergs Ridskola och Olofsbo Islandshästar har också viktgräns för elever på sina hästar.

Olofsbo Islandhästar och Kia Fredriksen skriver tydligt på sin hemsida: ”Vänligen observera att vi har längdgräns på 185 cm och viktgräns på 85 kg.”

– Vi införde det för flera år sedan. Då fick vi mycket mothugg och klagomål för att vi var diskriminerande. Senast i dag hade jag ett samtal som var ifrågasättande. Men det är bara att gilla läget för dem, annars får man söka för någon annanstans, säger Kia.

Hur mycket orkar hästarna bära?

Varbergs RK har delat in hästarna i olika viktkategorier.

– Vi införde det för runt fem år sedan för vi upplevde att det var många elever som hade svårt att veta vilken typ av häst det var lämpligt för dem att önska. Hur mycket vikt hästen kan bära beror bland annat på hästens storlek, ålder, exteriör och utbildning. Men också hur rutinerad ryttaren som ska rida är och vilken balans den har. Vi kan göra avsteg uppåt i viktkategori. Hästen kan också ha haft en skadehistorik som gör att vi med tiden behöver sänka viktgränsen och flytta den till en lägre viktkategori, säger Ida Hälldahl, ridskolechef.

ANNONS

– Det är viktigt att man är transparent och har en kommunikation med eleverna för att öka förståelse och då bidra till god hästvälfärd. Det handlar inte om att någon är för dålig eller för tung utan det är för att hästarna måste orka och ha en bra arbetsmiljö

Ryttarens vikt är något som har diskuterats i ridsport-Sverige länge men sällan offentligt.

– Det har gjorts en forskningsrapport inom islandshästvärlden om hur mycket islandshästarna ska bära. Om vi tänker att en islandshäst kanske kan väga max 400 kilo, så ska den inte bära mer än 17 procent av sin vikt och då slutar de på max 80 kilo, säger Madelaine Sandström.

Har du fått säga nej till folk som vägt mer?

– Ja, det har jag gjort. Men de får ju läsa på hemsidan.

Märker på hästen om det blir för tungt

Varbergs ridskola har en fördel med många hästar, bland annat två som tar personer som väger 100 kilo.

– Det är båda viktbärande och trygga och snälla för orutinerade elever och kan sitt jobb väl, vilket gör att de kan bära 100 kilo vid vissa tillfällen. På sikt kanske det ändrar sig när det blir förändringar i hästbesättningen vilket kan göra att maxvikten kan komma att ändras. Det är helt individuellt från häst till häst vad som är lämpligt och den bedömningen görs hela tiden, säger Ida.

ANNONS

Madeleine Sandström är inte orolig att hennes åsikter rör om.

– Så fort någon börjar pipa om viktgräns så trampar man på många ömma tår. Islänningarna själva alternerar tyngre och lättare ryttare på sina hästar på Island och de har handhästar med sig, så varje häst går inte så länge med ryttare på ryggen.

Men du tänker på hästarna?

– Ja, jag tänker på hästarna men jag märker att när det börjar skrivas om vikt på internet då tar det hus i helsike.

Ida Hälldahl berättar att ryttares vikt inte har känns så känsligt inom deras verksamhet.

– Det här är ju någonting som vi ridlärare går igenom regelbundet. Är det någon gräns vi ska flytta? Tycker vi att den här känns bra med denna typen av elev? Eller tycker vi att vi kan höja denna lite? Eller ska vi sänka denna lite? Jag har aldrig upplevt att det har varit ett problem. Det handlar ju mycket om en dialog med eleverna och någonstans så måste hästvälfärden komma i första hand.

Viktgräns behövs inte

Falkenbergsortens RK är en klubb som inte har viktregler.

– Det är en känslig fråga, men vi har inte en uttalad viktgräns utan det handlar mer om sunt förnuft. Vi ridlärare kan sätta rätt ryttare på rätt häst, säger ridskolechef Jennifer Åkerman.

ANNONS

Varför är det en känslig fråga?

– Man får vara försiktig med vad man säger så det inte missuppfattas. I vårt fall är det inte alltid bara de vuxna som är överviktiga utan också ungdomar som då kanske får rida på en mycket större häst än vad de önskat. Då kan en del föräldrar undra varför min lilla tjej som är tio år ska rida på den här stora hästen.

– Jag tycker också att alla ska få chansen att hålla på med hästar. Vi är en lite mindre ridskola där vi känner alla våra elever då kan man ju verkligen få rätt ryttare på rätt häst.

Även Jennifer Åkerman anser att ryttarens kunskap kan uppväga om den är lite för tung.

– Då kan du rida hästen i en bra balans fast du på vågen väger lite för mycket. Det kan faktiskt vara bättre för hästen.

Så en viktgräns behövs inte?

– Vi har diskuterat det här på jättemånga tränarutbildningar. När frågan kommit upp är vissa benhårda. Men jag har aldrig, även om jag har varit ridskolechef på olika ställen, haft en viktgräns. Och jag känner inte att jag har behövt det heller. Men som sagt, det är en känslig fråga. Med erfarenhet är det lättare att stå upp för vad som är rätt. Både ur djurskyddssynvinkel och för hästvälfärd. Och då elevens bästa.

ANNONS
ANNONS