Hallänningar med i det svenska landslaget i Backyard Ultra-VM

Extremlöpning med världseliten som konkurrenter. Det är vad som väntar hallänningarna Henrik Bengtsson, Mikael Antonsson och Mikael Blomqvist i Backyard Ultra-VM.

ANNONS
|

Backyard Ultra är en tävlingsform där löparna ska ta sig runt en sträcka som uppgår till 6706 meter så många varv som möjligt. Varje varv startar varje hel timme, således har löparna 60 minuter att ta sig runt. Misslyckas man får man inte fortsätta. Henrik Bengtsson vann det Backyard Ultra-lopp som genomfördes i Falkenberg i juli. Då lyckades han ta sig runt 30 varv.

– Den gyllene gränsen är att alla vill nå 100 miles. Delar man det på 24 blir det just den sträckan, säger Mikael Blomqvist, som kommer från Galtabäck.

Backyard Ultra-VM i Älvdalen

Han, Henrik Bengtsson och Mikael Antonsson från Veddige är tre av de 14 svenskar som har kommit med i det lag som ska representera Sverige på Backyard Ultra-VM.

ANNONS

– Det är väldigt skoj, lite oväntat. När jag hörde att det var 15 svenskar tänkte jag att det hade varit skoj att vara med. Det är väldigt lätt att träna nu. Det kanske bara är en gång i livet man får göra det här. Man får försöka ta chansen, säger Henrik Bengtsson.

Världsmästerskapet skulle genomförts i USA, men på grund av coronaviruset har upplägget ändrats.

– Det kommer springas på alla länders hemmabana. Vanligtvis tävlar man tills det är en löpare kvar. Nu behöver man ha kvar minst två löpare för att landet ska få fortsätta, säger Blomqvist.

Med andra ord kommer den vanligtvis individuella sporten förändra hur löparna ska tänka och agera.

– Det handlar mer att lyssna av varandra, höra hur någon mår och hitta något som motivera en för nästa varv. Man måste ha en annan slags plan, säger Blomqvist.

– Det positivt att alla som är där vill springa långt, till skillnad när man vanligtvis vill att de ska sluta springa. Vissa springer lite fortare och går mer, vissa springer långsamt, säger Bengtsson.

Hoppas få med världsrekordhållaren Johan Steene

Mästerskapet går av stapeln 17 oktober. För Sveriges del kommer löparna att springa i Älvdalen, som ligger fyra mil nordväst om Mora.

ANNONS

– Det är så många faktorer som spelar in. Det gäller att håll ihop magen, man får inte trampa snett, väder och vind. Vi i Sverige har förhållandevis dåligt väder då vilket kan bli en nackdel. Sen finns det de länder som har extremt varmt. Själv föredrar jag lite kyligare.

Den svenska truppen ska bestå av 15 löpare, men just nu inväntar man svar från Johan Steene, som innehar världsrekordet i Backyard Ultra. Steene sprang 455,9 kilometer på 68 timmar.

Mikael Blomqvist har slutat tvåa i två lopp under säsongen. Men han ser sig själv inte som det starkaste kortet erfarenhets- och löpmässigt.

– Ska vi prestera i världsklass behöver vi komma upp i 50 varv. Mitt personliga rekord är 35 varv. Allt under 40 är en besvikelse. Det handlar om att ha en bra dag och vara i bra form.

Hur uppladdningen ut fram till loppet?

– Det gäller att se till att hålla formen, men inte träna för hårt. Det är svårt att veta hur man ska lägga upp det. Man är livrädd att bli sjuk i coronatider och dra på sig förslitningsskador. Mina lår är de som vanligtvis ryker först så de ska få sig en rejäl omgång denna månad, säger Mikael Blomqvist.

ANNONS

– Så mycket distanslöpning som möjligt och sen trappa ned de sista veckorna, säger Henrik Bengtsson.

ANNONS