Calle Halfvarsson gjorde en fin comeback i längdspåren när han körde Sveriges förstasträcka i världscupstafetten i Ulricehamn.
Calle Halfvarsson gjorde en fin comeback i längdspåren när han körde Sveriges förstasträcka i världscupstafetten i Ulricehamn.

Halfvarssons comeback gladde i stafetten

Femteplatsen visar att Sveriges herrar har en bit upp till konkurrenterna. En ljusglimt i mörkret: Calle Halfvarssons comeback.

ANNONS
|

För första gången på mer än fem år vann ett annat lag än Norge en herrstafett i världscupen. Men när trenden bröts var det något oväntat Rysslands andralag som behärskade det stökiga, snöiga och blåsiga Ulricehamnsföret bäst. Ryssland 2 tog hem segern efter att Artem Maltsev på sistasträckan kämpat ner den betydligt mer meriterade Sergej Ustiugov i det ryska förstalaget.

Thornspurt

Norge blev trea, Finland fyra och Ulricehamnsåkaren Viktor Thorn spurtade in Sverige på femteplats, 1.39,6 bakom segraren. Sverige hade över en minut till pallen, men Daniel Rickardsson tror att ett VM-brons finns inom räckhåll.

ANNONS

- Jag tror att vi har möjlighet att ta medalj, men allt ska klaffa, vi ska ha väldigt bra form och skidorna ska sitta. På förhand så är ju Norge och Ryssland förhandsfavoriter för guldet, och sedan har Frankrike åkt väldigt bra på herrsidan i år, så det är tufft, säger Daniel Rickardsson.

För svensk VM-framgång krävs inte minst att Calle Halfvarsson får det att stämma. Och söndagens insats – hans första förstasträcka i karriären – var en fin comeback efter en seg förkylning som har hållit honom borta ända sedan Tour de Ski. Han växlade över till Rickardsson bara några ynka sekunder bakom de två ryska lagen.

Slöseri på Halfvarsson

- Det var en liten chansning, jag var lite nervös för att jag skulle förstöra för det svenska laget direkt. Det hade inte varit någon bra boost, säger Calle Halfvarsson.

ANNONS

- Men att komma hit och få det här trycket från publiken och att göra ett bra lopp, det var någonting som jag behövde. Jag har bara kört ett intervallpass sedan jag gick i mål på touren.

Men om Sverige ska ta medalj på VM borde inte Halfvarsson köra förstasträckan, säger Daniel Rickardsson.

- Normalt sett går en förstasträcka i ganska lurpassande fart, det blir inga jätteavstånd. Och Calle är kanske vårt starkaste kort, så jag tror att man ska sätta honom på en sträcka där det kan gå väldigt, väldigt fort, som en andra- eller tredjesträcka. Annars blir det att man kastar bort lite av hans kapacitet, säger Rickardsson.

TT

ANNONS