Haiti vände och vann mot Kanada och är klart för semifinal i Gold Cup.

Haitis superskräll – vidare i Gold Cup

Fotbollsfeber råder på Haiti. Den karibiska nationen är klar för semifinal i Gold Cup efter en bragdvändning mot Kanada.

|

Den karibiska staten Haiti kanske inte främst är känd för att vara en stolt fotbollsnation – men nu har landets elva miljoner invånare fått anledning att fira en enorm framgång.

Mot Kanada blev det natten mot söndagen, svensk tid, seger i semifinalen av Gold Cup, det nord- och centralamerikanska samt karibiska mästerskapet i fotboll.

Detta efter en bragdartad vändning i Houston, Texas.

- Det är helt galet. Haiti har aldrig gjort något liknande tidigare, så jag är verkligen stolt, säger anfallaren Duckens Nazon.

Förre Helsingborgsspelaren nekad

Haiti, rankade 101:a i världen, kom tillbaka från 0–2-underläge i halvtid och vann till slut med 3–2.

Reduceringen kom i början av den andra halvleken efter en jättebjudning från Kanada där målvakten Milan Borjan inte fått undan en snål hemåtpassning i tid.

Kvitteringen föranleddes sedan av en straff och sattes säkert i mål av Herve Bazile i den 70:e minuten – och bara sex minuter senare var vändningen fullbordad.

Detta när Duckens Nazo med en perfekt genomskärare hittade yttern Wilde-Donald Guerrier som rundade målvakten och satte 3–2 i tomt nät.

Kanada trodde att de hade kvitterat i matchens slutskede – men den förre Helsingborgsspelaren Atiba Hutchinsons mål vinkades av för offside.

"Skrivit historia"

Haiti är nu framme i semifinal mot Mexiko. Något som innebär att landets största framgång sedan 1973, när landet vann föregångaren till Gold Cup, är nära förestående.

- Vi har skrivit historia men det är inte över än. Vi vill nå högre, högre och högre. Det finns inga gränser, säger Nazon.

Haiti är grannland med Dominikanska republiken på ön Hispaniola. 2010 drabbades nationen som är belägen i Västindien av en kraftig jordbävning, som uppnådde 7,8 på richterskalan, med över 200000 dödsoffer.

Rättelse: I en tidigare version angavs en felaktig geografisk plats i beskrivningen av Concacaf Gold Cup.