Malmös Marcus Sylvegård i slagsmål med Djurgårdens Jacob Josefson under lördagens ishockeymatch i SHL mellan Malmö och Djurgårdens i Malmö arena.
Malmös Marcus Sylvegård i slagsmål med Djurgårdens Jacob Josefson under lördagens ishockeymatch i SHL mellan Malmö och Djurgårdens i Malmö arena.

Hårdare linje mot olämpligt språk på isen

Marcus Sylvegård straffas för en sexistisk kommentar mot en motståndare. Inför årets SHL-säsong har domarna uppmanats att agera mot just den typen av språkbruk.

ANNONS
|

Den 19-årige Malmöforwarden fick matchstraff under lördagens SHL-match mot Djurgården. Enligt domarna skrek han "din jävla horunge" till en Djurgårdenspelare. Händelsen anmäldes till disciplinnämnden, som beslutade att stänga av Marcus Sylvegård i två matcher.

Sylvegård uppger i ett yttrande att han är ångerfull, men att hans kommentar var en reaktion på att en Djurgårdenspelare först skrikit "vad fan gör du bögjävel".

Har varit otydligt

Enligt Björn Wettergren, regelansvarig på Svenska ishockeyförbundet, är det svårt för domarna att bedöma ordbråk mellan spelarna. Det krävs i princip att någon av domarna direkt hör allt som sägs.

ANNONS

- Det är ett bekymmer. En ful tackling är lätt att bryta ned i efterhand via video. Här menar ju Malmö att Djurgårdsspelaren har skrikit innan, men om inte domaren hör det kan inte domaren göra något åt det, säger Björn Wettergren.

Regeln om osportsligt uppträdande har funnits länge. Men enligt Wettergren har det tidigare varit otydligt hur ordväxlingar mellan spelare ska hanteras.

- Till den här säsongen har vi förtydligat ordentligt vilket språkbruk som ska ge matchstraff. Det är inte acceptabelt att använda den här typen av språk. Vi vill att ishockey ska vara en inkluderande sport där alla ska känna sig välkomna, säger han.

"I stridens hetta"

Malmös sportchef Patrik Sylvegård, som också är pappa till Marcus Sylvegård, försvarar inte det som sades men han är kritisk till disciplinnämndens beslut.

- Marcus skulle inte säga en sådan sak om han inte hade blivit provocerad. Man ska inte säga så där och det är mot våra värderingar, men i stridens hetta händer det. Det sägs värre saker där ute. Vi ska inte syssla med sådant, men man måste göra en bedömning av hela situationen, säger han.

ANNONS

- Nu har Marcus fått sin dom och sin läropeng.

TT: Pratar ni inom laget om vad man får och inte får säga?

- Ja, det gör vi. Vi är tydliga i vår kommunikation med spelarna, när det gäller tacklingar och hur vi ska bete oss. Sedan sker det saker när adrenalinet pumpar, det vet alla som sysslar med det här, säger Patrik Sylvegård.

Björn Wettergren påpekar att frågan egentligen är betydligt större än ishockeyn.

- Jag vill hoppas att den svenska idrottsrörelsen står enad om att vi inte ska ha den här typen av språkbruk, säger Björn Wettergren.

TT

ANNONS