Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På grund av hårda vindar ställs damernas storslalom och herrarnas slalom in i Åre på världscupsfinalens sista dag.

Hårda vindar blåste bort avslutningen i Åre

Vädret har varit fint på världscupsfinalen i Åre. Fram tills sista dagen, det vill säga. På grund av hårda vindar ställs damernas storslalom och herrarnas slalom in.

Lördagens iskalla men strålande sol förbyttes under natten till desto blåsigare och snöigare förhållanden. Till att börja med flyttades damernas storslalomstart ner till reservstarten. Men i slutändan visade sig inte det räcka.

Med mindre än en halvtimme kvar till start av det första åket av damernas storslalom så kom beskedet att tävlingen har ställts in på grund av de byiga vindarna och snöfallet som intagit den jämtländska skidorten. Senare kom också beskedet att herrarnas slalomlopp ställs in.

- Vi har hårda vindar, framförallt vindbyar, som når upp till 20-25 meter per sekund i de övre delarna av banan. Och på toppen har vi mätt upp 34 meter per sekund på Åreskutan nu under morgonen. Och så kommer det ju snöbyar också mellan varven. Det är ojämna förhållanden för åkarna och det är nog den huvudsakliga anledningen till att man ställer in, säger Pia Hultgren, meteorolog för världscups- och VM-organisationen i Åre.

Svårt att sia

Med Jämtlandspasset nära till hands är Åre en väldigt speciell plats när det kommer till hastiga väderskiftningar. Dessutom bidrar ett årstidsbyte, som det trots allt är just nu, till ett ovissare klimat.

Om ett år ska det köras ett VM på denna plats.

- Just i år är det väldigt tacksamt då vi har så mycket snö. Det är bara att hålla tummarna till nästa år igen, säger Hultgren.

Rebensburg mästare i kavaj

Den inställda storslalomtävlingen innebär att Viktoria Rebensburg, som inför avslutningen hade ett 92 poängs stort försprång till fransyskan Tessa Worley, vinner storslalomcupen.

Marcel Hirscher hade redan sedan tidigare, oavsett utgången i den numera inställda slalomtävlingen i Åre, säkrat segern i både slalomcupen och den totala världscupen.

Likaså hade Mikaela Shiffrin redan säkrat totalcupen på damsidan. Svenske André Myhrer, som hade två världcupsfinalsegrar i slalom i rad inför i år, får inte chansen att förlänga den sviten. Han slutar dock trea i slalomcupen.