Wolfgang Pichler.
Wolfgang Pichler.

Hård träning bakom silvret

De svenska skidskyttarna har drillats hårt just med sikte på stafetterna. Det blev en av nycklarna till silvret i damstafetten.

ANNONS
|

Wolfgang Pichler har, med undantag för åren som rysk damkapten 2011–2014, varit en del av svenskt skidskytte sedan 1995. När han kom tillbaka efter tiden i Ryssland kom han till ett landslag som inte hade fått med en enda OS-representant till Sotji på damsidan.

Nu står han som förbundskapten för ett lag som tagit ett individuellt guld och ett stafettsilver – och dessutom ett silver på herrsidan.

- Vi har väntat så länge på den här dagen. Det här var den realistiska medaljchansen, säger han.

ANNONS

- Det här är en av de bästa medaljerna som jag vunnit. Jag har vunnit över 40 medaljer, men aldrig i en damstafett i ett OS.

"Väldigt många"

Stafetterna var på förhand den stora OS-chansen på både dam- och herrsidan. Därför har mycket av Wolfgang Pichlers plan inför OS handlat om just stafetterna – exempelvis extraskotten som åkarna får använda.

- Om vi inför säsongen skulle vara realistiska om en medaljchans, så var det i stafetterna. Så det är klart att vi har tränat och tränat, säger Pichler.¨

- Med att ladda i extraskotten kan man förlora tre, fyra sekunder på. Så det har vi tränat mycket på.

ANNONS

Exakt hur många gånger extraskott som laddats i gevären det senaste året är dock omöjligt att säga.

- Det är i alla fall väldigt, väldigt många, säger Linn Persson.

Träningen kom väl till pass. I OS-stafetten behövde svenskorna tolv extraskott – men klarade sig från straffrundor.

Öppnar för förlängning

Wolfgang Pichler har kontrakt med Skidskytteförbundet över 2019, men har tidigare under OS öppnat för en fortsättning efter det. Kanske i någon form av sportchefsroll, över nästa OS, i Peking 2022.

Inte en dum idé, enligt Skidskytteförbundets ordföranden Olle Dahlin.

- Vi har avtal över 2019 och han har ju spelat ut själv för några dagar sedan att han kan vara intresserad att vara med över 2022, konstaterar han.

- Vi får väl ta och sammanfatta det här året och se hur vi ska se framåt sedan. Men det är klart att Wolfgang har betytt oerhört mycket med sitt stora engagemang.

ANNONS
Pyeongchang, TT:s utsände

Fakta: Wolfgang Pichler

Född: den 23 januari 1955.

Bor: Ruhpolding, Tyskland.

Jobbar som: Förbundskapten i det svenska skidskyttelandslaget. Under honom finns tidigare förbundskaptenen Johan Hagström liksom Mattias Nilsson.

Historik: Blev förbundskapten för Sverige 1995. Jobbade med landslaget i olika roller fram till 2011, då han började som damkapten i Ryssland. Sedan 2015 är han åter svensk förbundskapten.

ANNONS