Varbergsloppet
Varbergsloppet Bild: Håkan Johansson

Här är planerna för Falkenbergs stadslopp och Varbergsloppet

I fjol ställdes både Falkenbergs stadslopp och Varbergsloppet in. Hur det blir i år? Det är ovisst, men både Falkenbergs IK och Varbergs Gif planerar för att evenemangen på något sätt ska bli av.

ANNONS
|

Varken Falkenbergs stadslopp eller Varbergsloppet blev av förra året. Som med mycket annat ställde coronapandemin allt på ända.

Nu är det nytt år och och både Falkenbergs IK och Varbergs Gif friidrott har för avsikt att evenemangen ska bli av.

– Vi planerar och har en plan på ett fysiskt lopp, som vi hoppas kunna genomföra. Det kommer inte att se ut som tidigare år, utan det kommer att bli lite förändringar. Men sedan har vi en plan B med någon form av virtuell eller digital variant om det är så illa att vi inte kan köra ett riktigt lopp i år heller. Vi håller två dörrar öppna så länge vi kan till dess att vi måste ta ett beslut, säger Andreas Sandö, styrelseledamot i Varbergs Gif.

ANNONS

Vilka ändringar planerar ni för?

– I vanliga fall brukar vi hålla till vid fästningen. Nu är det många evenemang samtidigt de helgerna vi brukar anordna loppet så vi kollar på alternativa lösningar.

Precis som Varbergs Gif friidrott ser Falkenbergs IK flera tänkbara scenarier.

– Vi ska försöka genomföra Falkenbergs stadslopp. Det ligger ändå ganska långt fram i tiden och prognosen är att en stor del av av vaccineringen ska vara igång. Om det inte går får vi försöka hitta en alternativ form. Har man lyckats med Vasaloppet ska man väl kunna lyckas med Falkenbergs stadslopp. Man märker att det finns ett behov av den här typen av arrangemang, säger Claes Åkerberg, ordförande i Falkenbergs IK.

Alternativ form, hur skulle det kunna se ut?

– Vi har en coronagrupp och vi lyssnar på den. De håller sig informerade. Det kommer råd från idrottens organisationer och vi försöker anpassa oss till dem, att man uppfyller de kraven. En del har pratat om virtuella lopp och det har vi pratat lite grand om, men troligtvis kanske det blir någon lopp i mindre skala med färre deltagare. Vi vill gärna hålla igång traditionen.

Falkenbergs stadslopp är tänkt att äga rum den 31 juli och Varbergsloppet den 10-11 juli.

ANNONS

Samtidigt är det mycket som är ovisst. Sverige befinner sig fortfarande i ett läge med flertalet restriktioner och den tredje vågen verkar vara på väg.

Så, kan loppen bli inställda i år igen?

– Ja, absolut. Vi vet inte alls hur situationen är i sommar. Om vi inte kan så går det inte. Då får vi acceptera det. Men vi är ändå hoppfulla, säger Åkerberg.

– Vi kommer inte att ställa in helt så det inte ens blir ett virtuellt lopp. Är det så att läget är så ansträngt så att vi inte kan köra ett fysiskt lopp så blir det en digital/virtuell variant. Helt inställt kommer det inte att bli, säger Sandö.

Läs mer: Båda loppen ställdes in i fjol

ANNONS