Gustafssons avsked är ett misslyckande för Warberg

Efter bara sju matcher är Jonas Gustafssons tid i Warberg över. Det är såklart ett stort misslyckande för alla parter – inte minst för klubben.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Efter tre säsonger med Kent Göransson vid rodret valde Warberg att byta spår inför säsongen. Ut med det gamla och in med det nya, om man vill göra den jämförelsen.

Jonas Gustafsson kom till klubben utan erfarenhet som huvudtränare på elitnivå, men ändå med en ganska gedigen meritlista. Rimligtvis borde det ha gjorts tillräckligt med bakgrundskoll för att det inte ska ta mindre än ett halvår innan samarbetet är så dåligt att det inte längre går att fortsätta.

Warberg och Kimmo Eskelinen har ju inte bara anställt Jonas Gustafsson utan vidare. Självklart har de pratat med människor runt honom, gamla spelare och ledare som samarbetat med honom och sen byggt en bild av vem han är. Men uppenbarligen var den bilden felaktig, eller den stämde i alla fall inte i Warbergs omgivning.

ANNONS

Det ska ha funnits ett missnöje i spelartruppen med Gustafsson, uppgifter har nått HN om att han inte var tillräckligt tydlig i sitt ledarskap

Det ska ha funnits ett missnöje i spelartruppen med Gustafsson, uppgifter har nått HN om att han inte var tillräckligt tydlig i sitt ledarskap. Oavsett om det var anledningen till uppbrottet eller inte så måste den sportsliga ledningen rannsaka sig själva.

Att behöva göra sig av med en tränare bara några månader in på tävlingssäsongen är alltid ett misslyckande. När det dessutom sker efter fem segrar av sju möjliga är det lätt att höja på ögonbrynen. Någonting har gått väldigt snett i rekryteringen, någon annan slutsats går inte att dra.

Som Kimmo Eskelinen själv säger: ”Det är klart att det är ett misslyckande och det känner jag mig högst delaktig i. Det var jag som tog hit Jonas i våras och det kändes kanonbra inledningsvis”.

Om vi lägger till de senaste veckornas utbredda coronasmitta i laget så är det lätt att konstatera att Warberg just nu upplever sina mest turbulenta veckor på flera år

Samtidigt som misslyckandet är definitivt ska också Warberg ha ”cred” för att de agerar i tid. Det hade varit lätt att titta åt ett annat håll så pass kort in på samarbetet och hoppats att det skulle bli bättre, men sen har klubben heller aldrig varit känd för att backa från svåra beslut.

Om vi lägger till de senaste veckornas utbredda coronasmitta i laget så är det lätt att konstatera att Warberg just nu upplever sina mest turbulenta veckor på flera år. Hur tar man sig vidare? På samma sätt som det inte ligger för Eskelinen och de övriga att backa från svåra beslut så ligger det heller inte för dem att älta det som hänt. Blått hjärta och hårt arbete som de själva vill kalla det. Och gissningsvis är det ett heltänt lag som springer ut på hemmaplan på onsdag efter ett längre uppehåll.

ANNONS

Läs mer: Anton Drake tar över ansvaret

ANNONS