Alexander Gustafsson lägger handskarna på hyllan efter förlusten mot Anthony Smith USA i Globen.
Alexander Gustafsson lägger handskarna på hyllan efter förlusten mot Anthony Smith USA i Globen.

Gustafsson efter förlusten: "Nu är det slut"

”The show is over.” Med orden avslutade Alexander Gustafsson karriären och släppte handskarna till golvet.

ANNONS
|

Efter att ha blivit utstrypt av amerikanen Anthony Smith i fjärde ronden låg den svenske UFC-stjärnan kvar på golvet med händerna bakom huvudet och stirrade upp i Globens tak.

Med tom blick satte han sig sedan upp, skakade på huvudet och i den korta intervjun i oktagonen beskrev han till slut sina tankar med fyra ord:

”The show is over.”

Därefter släppte han handskarna till golvet och lämnade rampljuset för gott.

"Inte tillräckligt"

- Jag är 32 bast, jag har två barn... Jag har inte det i mig längre. Det är det jag känner. Jag är mycket bättre än vad jag visade men det är så här det här, säger han drygt en timme efter karriärens sista match och intygar att beslutet står fast.

ANNONS

- Jag känner att jag har kämpat hårt, jag har tränat hårt och jag var förberedd till den här matchen men ändå var det inte tillräckligt. Jag vet inte vad jag ska göra för att vinna. Om jag har den här känslan är det ingen idé att fortsätta.

- Jag har haft tre titelmatcher och det har varit en bra resa, men det här är slutet.

Vad som händer nu är oklart.

- Vi får se vad nästa kapitel blir. Jag är delägare i Allstars (Gustafssons gym) och det är klart jag kommer vara involverad i sporten på något sätt men vad jag ska göra är oklart. Vi får se. Det är så nytt och jag måste sätta mig ner med mitt team för att se vad nästa steg kan vara, säger han.

ANNONS

Tre titelchanser

Alexander Gustafsson, som inledde karriären med boxning, startade UFC-resan med en knockoutseger mot Jared Hamman 2009 och fick sin första titelmatch mot Jon Jones den 21 september 2013.

Fajten i Toronto slutade med en knapp förlust men det var även en match som gjorde att svensken sedan sågs som en utmanare till titeln samt även en möjlig mästare.

Men hans två följande titelchanser – mot Daniel Cormier 2015 och mot Jones i slutet av förra året – slutade med förluster och därmed fick han aldrig något mästarbälte fastknäppt runt midjan.

Och det var efter förlusten i Las Vegas den 29 december som svensken började fundera på slutet.

- Sedan min förlust mot Jones har jag känt att jag inte ska göra det här för pengarna. Jag ska göra det här för att jag vill vara den bästa, jag vill kunna slå den bästa och om jag inte kan göra det...

TT

Fakta: Alexander Gustafsson

Född: 15 januari 1987 i Arboga.

Längd: 196 cm.

Vikt: 93 kg.

Viktklass: Lätt tungvikt.

Facit i UFC: 16 matcher har resulterat i tio vinster. Gustafssons förluster: Anthony Smith, Jon Jones (titelmatch 2018), Daniel Cormier (titelmatch 2015), Anthony Johnson, Jon Jones (titelmatch 2013) och Phil Davis.

Aktuell: Rundar av karriären efter förlusten mot Anthony Smith i Globen.

ANNONS