Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
De blågula landslagsstjärnorna Mikaela Mässing, Isabelle Gulldén och Hanna Blomstrand ställs i dag mot obesegrade Spanien när mellanrundan av handbolls-VM i Japan drar i gång. Bild: Janerik Henriksson/TT
De blågula landslagsstjärnorna Mikaela Mässing, Isabelle Gulldén och Hanna Blomstrand ställs i dag mot obesegrade Spanien när mellanrundan av handbolls-VM i Japan drar i gång. Bild: Janerik Henriksson/TT

Gulldén: "Vi måste vinna alla matcher"

Vill Sverige spela om medaljerna i handbolls-VM i Japan bör det bli seger mot obesegrade Spanien när mellanrundan drar i gång i dag.
– Vi måste vinna alla matcher, säger storstjärnan Isabelle Gulldén.

Vinna eller försvinna?

Dagens motståndare Spanien inleder (likt Ryssland) nästa fas i VM med fyra poäng medan Sverige har två poäng med sig från grupp D. Efter tre spelade matcher i mellanrundan får de två främsta i gruppen spela VM-semifinal.

– Vi måste vinna alla matcher och sedan har vi kanske det ändå inte i egna händer. Det kommer att bli tufft, men man får ta en match i taget, säger den svenska spelmotorn Isabelle Gulldén.

Ett kvickt Spanien

Spanien vann grupp C via fem raka segrar. Gruppfinalen mot Montenegro avgjordes tre sekunder före full tid och Gulldén poängterar att svenskorna inte kan slappna av en sekund mot de kvicka spanjorskorna.

– Det är ett lag som släpper boll extremt bra och dyker i luckor. Det gäller verkligen att vrida på huvudet hela tiden för de är extremt bra på att komma i hålen. Det gäller att vara med på svängningarna, säger mittnian.

Signell är imponerad

Spanien tog i början och mitten av 2010-talet VM-brons, OS-brons och EM-silver och verkar efter några år i skuggorna ha något på gång igen.

– Spanien har skickliga anfallsspelare, som vrider och vänder. Ganska många av spelarna har varit med länge och att de nu, i en ganska hög ålder på de tongivande, gått så bra är imponerande och överraskande, säger förbundskaptenen Henrik Signell.

Kantspelet måste komma igång

Sverige har endast gjort åtta mål från kanterna i uppställt anfall. Bara Australien – VM:s sämsta lag i det första gruppspelet – har lika dålig statistik från kanterna. Mot Ryssland i fredagens gruppfinal (förlust 22–30) blev det spel på en liten yta och även om möjligheterna att spela ut till kanterna fanns sattes attackerna inåt i banan. Med en större bredd i spelet öppnar det upp ytor för de svenska niometersspelarna och det blir även många straffar när kantspelarna får utmana, framhåller Signell.

Minimera misstagen i anfallen

Ryssland var bra i fredagens gruppfinal (22–30-förlust), men framför allt var Sverige svagt i anfallsspelet. Ryskorna fick göra nio kontringsmål och fyra mål i tom kasse när Sverige chansade med en extra utespelare. Spanien är inte lika vasst som Ryssland (44 kontringsmål) på att straffa motståndarna vid misstag, men har svarat för 27 kontringsmål. Sverige har likvärdiga siffror med 26 mål på kontringar.

Klockan 12.30, svensk tid, är det avkast mellan Sverige och Spanien i arenan Park Dome i Kumamoto.

Daniel Kihlström/TT

I dag rullar handbolls-VM i Japan vidare med mellanrundan, dit de tre främsta lagen i varje grupp har avancerat. Grupp A och B har slagits ihop, och grupp C och D har korsats med varandra. Lagen som är vidare tar med sig poäng från inbördes möten.

Lag 1–2 i respektive grupp i mellanrundan går till semifinal.

Ställning, grupp 1:

1) Nederländerna, 4 poäng (+15)

2) Tyskland, 3 poäng (+1)

3) Norge, 2 poäng (+1)

4) Sydkorea, 2 poäng (0)

5) Danmark, 1 poäng (-1)

6) Serbien, 0 poäng (-16)

Ställning, grupp 2:

1) Ryssland, 4 poäng (+18)

2) Spanien, 4 poäng (+16)

3) Sverige, 2 poäng (0)

4) Montenegro, 2 poäng (0)

5) Rumänien, 0 poäng (-16)

6) Japan, 0 poäng (-18)

Sveriges matcher i mellanrundan:

• 8/12 Spanien, klockan 12.30 (svensk tid)

• 10/12 Rumänien, kl. 12.30

• 11/12 Montenegro, kl. 12.30

Semifinalerna avgörs den 13 december. Final och bronsmatch spelas den 15 december.

Viasat har tv-rättigheterna med TV6 som huvudkanal.