Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mika Zibanejad tränar med ungdomar i Tumba.

Guldhjälten öppnar för VM

Fjolårets VM-guld har lyft Mika Zibanejad till nästa nivå. New York Rangers-stjärnan öppnar för ett nytt VM-äventyr i vår om kroppen känns bra.

Medan de allra flesta av hans spelarkollegor passar på att åka till Karibien för strandhäng under All star-uppehållet i NHL har 25-åringen valt att åka hem till vintern i Stockholm.

En av anledningarna är att Zibanejad valt att gå in som medarrangör i ett projekt med organisationen Sports Heart som anordnar läger i olika sporter för barn och ungdom.

- De har gjort ett fantastiskt jobb hittills med att bygga upp värdegrunder som jag tycker är viktiga. Just att alla ska få vara med oavsett vad du har för bakgrund och var du kommer ifrån, säger Zibanejad som ska medverka i hockeyn på sommarens läger.

Annan bakgrund

Mika Zibanejad kommer själv inte från traditionell hockeymiljö med en pappa från Iran och mamma från Finland.

- Det var inte så många som var i min sits eller med min bakgrund inom hockeyn när jag växte upp. Resurserna hemifrån var inte de bästa, säger Zibanejad som tränade med en grupp ungdomar i Ishuset i Tumba på onsdagen.

NHL-stjärnan brinner för att hjälpa de som inte har de bästa förutsättningarna. I förra veckan blev det klart att fem flicklag i Stockholm får dela på 300 000 kronor efter att Mika Zibanejad skänkt sin VM-guldbonus på 150 000 kronor och hans bror, agenten Monir Kalgoum, gått in med lika mycket.

- Tjejerna blir väldigt ofta bortprioriterade. Det är lite som det här projektet, att det är lika viktigt att tjejer ska få lika villkor. Det är bara en start, men jag hoppas att det hjälper dem att komma i gång och få bättre förutsättningar och kunna utvecklas.

Glödhet i NHL

Zibanejad själv är inne i glödhet period i NHL, har gjort fem mål de senaste tre matcherna och nio poäng de senaste fem matcherna. Han utsågs till en av NHL:s tre bästa spelare den gångna veckan.

Zibanejad är New York Rangers bäste poängplockare och med 44 poäng på 48 matcher kommer han att göra sin bästa NHL-säsong i karriären. Det personliga poängrekordet är från säsongen 2015-16 då han gjorde 51 poäng för Ottawa.

Förklaringen?

- Förtroendet och jobbet från i somras, hur jag tar hand om kroppen, träningen och kosten. Det har varit jätteviktigt. Förtroendet från lagets sida och att jag är assisterande kapten. Man växer med förtroende.

VM-guldet i Köpenhamn, där Zibanejad var en av härförarna, är en annan förklaring. Han är öppen för att spela VM i år igen om NY Rangers missar slutspel och han känner sig fräsch.

- Det var fantastiskt kul att vara med i VM och man vill jättegärna göra om det, men det är så pass långt bort ännu. Man vill känna att kroppen mår bra och att man kan vara med och bidra. Man har ändå en stolthet när man representerar Sverige så ska man göra det på rätt sätt och vara bra.